Shabnams son fördes bort – pappan döms till fängelse

Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT
1 / 7

Mamman Shabnam Shahrestani har inte fått träffa sin son på sex år.

Nu har pappan dömts till två års fängelse för grov egenmäktighet med barn och brukande av falsk urkund. 

– Varje gång det har smällt en bomb i Irak har jag tänkt att Daniel kanske är där. Jag vet inte ens om mitt barn lever, har mamman berättat för Kvällsposten. 

Hennes exmake förde bort deras son. Mamman Shabnam Shahrestani har inte sett pojken på sex år.

– Han bodde med mig i två år och fyra månader. Det var den finaste tiden i mitt liv, har hon tidigare sagt till Kvällsposten.

Det var i maj 2011 som bortförandet ägde rum. Shabnam Shahrestani och den 39-årige mannen var då skilda - men hade gemensam vårdnad om deras då tvååriga son, Daniel. 

Kom inte tillbaka med pojken

En morgon då han skulle lämna sonen dök han inte upp. Shabnam Shahrestani anade genast varför.

– Han sa att "om du skiljer dig kommer jag att göra dig galen". Och han visste att Daniel var min svagaste punkt, säger Shabnam Shahrestani.

Pappan hade fört bort pojken via Danmark och Tyskland till Irak.

Döms

Under fredagen föll domen mot Daniels pappa – som döms till fängelse. 

Han döms till två års fängelse för grov egenmäktighet med barn och brukande av falsk urkund. Den senare brottsrubriceringen gäller ett falskt intyg pappan skickat in som skulle bevisa att Daniel gick på en irakisk skola. 

När pappan i slutet av förra året anmälde sig själv till polisen gjorde han det utan sonen Daniel. Han är, för Shabnam Shahrestani, fortfarande försvunnen. 

Brottet som nu pappan dömts för gäller från att Daniel fördes bort till att åklagaren lämnade in åtalet. Det betyder att när – eller om – Daniel kommer tillbaka är det rent juridisk ett nytt brott. Han kan därför åtalas igen. 

Tuff tid för Shabnam

Sedan dess har livet varit tufft för Shabnam Shahrestani.

– Daniel var den bästa. Det finaste, gulligaste barnet i världen. Han bodde med mig i två år och fyra månader. Jag minns allt, hur han rörde sig, hur han lekte, hur han kallade på mig. Det var den finaste tiden i mitt liv.

I april hölls en två dagar lång förhandling i Malmö tingsrätt. Mannen är åtalad för grov egenmäktighet med barn. Han riskerar fyra år i fängelse.

Shabnam Shahrestani och hennes målsägandebiträde Elisabeth Ask Lundgren är oroliga för att hon kan förlora vårdnaden även om exmaken döms.

Inte säkert mamma får tillbaka son

Ifall Daniel är vid liv är han i dag åtta år och har troligen inga eller få minnen av sin mor.

– När ett barn har varit ifrån en förälder väldigt länge så knyter naturligtvis barnet an till den andra föräldern. Då kan det vara ett problem för vårdnadshavaren, alltså mamman, att få tillbaka barnet, har Elisabeth Ask Lundgren tidigare sagt.

Pappans advokat, Jan-Anders Hybelius, har tidigare sagt att hans klient erkänner brott.

– Han har erkänt detta, och han förstår att det har orsakat lidande för mamman. Samtidigt uppger han att pojken haft det bra hela tiden, och att han mår bra. Hans avsikt är att pojken ska hit och leva med honom, så fort han har avtjänat sitt straff.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!