Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag begravs mördade Karolin Hakim i Malmö

Läkaren Karolin Hakim, 31, mördades på Ribersborg i Malmö 26 augusti.
Onsdag den 18 september begravs småbarnsmamman och läkaren Karolin Hakim. Foto: Privat / Privat
Den här bilen använde de tre männen som jagas för mordet på Karolin Hakim. Den stod parkerad på Sergels väg i Malmö innan hon sköts och mördarna flydde i den.Foto: Polisen
Mordet på Karolin Hakim har väckt stor uppmärksamhet.Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

I dag begravs småbarnsmamman och läkaren Karolin Hakim, 31, som sköts till döds med sitt barn i famnen för tre veckor sedan.

Nu släpper polisen en bild på den bil som användes vid mordet för att ta hjälp av allmänheten i mördarjakten.

– Arbetet med utredningen går framåt, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Bilden på bilen, en ljusgrå Mercedes-Benz C 200 tillverkad 2001, är tagen samma dag som mordet på Karolin Hakim. Mördarna tog en risk när de använde bilen. Den var avställd och inte försäkrad.

Flera vittnen såg bilen och männen när den stod parkerad på Sergels väg förmiddagen den 26 augusti. Skyttarna ska ha varit maskerade – föraren omaskerad. Bilen stod strax innan skjutningen några meter från porten till Karolin Hakims och hennes sambos bostad.

Mordvapen fanns i bilen

Mördarna flydde direkt efteråt i bilen, körde till en parkering vid Stadiongatan i Malmö och satte eld på fordonet. På platsen hittade polisen senare vad som tros vara ett av de vapen som mördarna haft.

Polisen är intresserad av alla iakttagelser av fordonet. Allt från var den har setts, var den har parkerats, var den har tankats, vem eller vilka som uppehållit sig vid den, om den har varit på verkstad för reparation eller däckbyte eller om den tvättats. 

Polisen söker information om den här bilen som mördarna försökte elda upp efter att ha skjutit Karolin Hakim.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bara dagar före mordet, den 21 augusti, såldes bilen i Malmö. Den 23-åring som sitter häktad misstänkt för medhjälp till mord, mordförsök och grovt vapenbrott kopplas till bilen.

23-åringen själv nekar till all inblandning i mordet.

Polisen misstänker att tre män utfört mordet. Men ännu är ingen av dem gripen.

– Arbetet med utredningen går framåt, säger åklagaren Pär Andersson som är förtegen om vilka utredningsåtgärder polisen vidtar.

Chefsåklagare Pär Andersson.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Spanade på sambon

Karolin Hakim sköts till döds strax före klockan 10 måndagen den 26 augusti på Ribersborg i Malmö.

Polisen tror att mördarna spanat på paret, att att Karolin Hakims sambo var måltavlan.

Sambon är tidigare dömd för ett uppmärksammat värdetransportrån i Danmark 2008. Vid rånet försvann 62 miljoner danska kronor. Det var också mot honom de första skotten riktades. 

Sambon hade parkerat sin bil på andra sidan gatan och gick, med sitt barn i famnen, mot den, när männen började skjuta på honom. Samtliga skott missade. Flera kulor träffade i stället en skåpbil som stod parkerad på Sergels väg.

Här på Sergels väg stod mördarna och väntade den 26 augusti. När Karolin Hakims sambo kom ut på gatan såg han mördarna och började springa.Foto: Privat

Skrek till skytten

Han tappade barnet som togs upp av Karolin Hakim.

– Vad håller ni på med? skrek hon till männen.

Några ögonblick senare sköts hon med flera skott, tappade barnet och föll till marken.

Försök att rädda hennes liv misslyckades. Barnet fick inga allvarliga skador.

– Barnet fick en bula i huvudet, har ett vittne berättat.

Ögonvittnen beskriver mordet som en ren avrättning.

Mordet har väckt en enorm uppmärksamhet. På mordplatsen visade många sitt deltagande genom att lägga blommor och tända ljus.

Fördömde dådet

Inrikesminister Mikael Damberg fördömde dådet.

– Jag berördes väldigt starkt, det passerar ju alla moraliska och etiska gränser att skjuta en kvinna som håller ett barn i sin famn på öppen gata, sa han efter händelsen.

Även personer i den kriminella världen, där det generellt råder en tystnadskultur, har hjälpt polis i jakten på mördaren, enligt åklagaren.

Karolin Hakim har beskrivits som en livsglad och stark kvinna med en ljus framtid.

Hon blev mamma bara två månader innan hon mördades med sin dotter i famnen.

Läkaren Karolin Hakim hade precis avslutat sin tjänstgöring som AT-läkare i Värnamo. I juni tog den då höggravida Karolin farväl av kollegerna vid det småländska sjukhuset.

– Hon utstrålade glädje samtidigt som hon var en ambitiös läkare, har Torbjörn Eriksson, chef på kirurgavdelningen på sjukhuset, tidigare sagt.

Så sent som i juni avslutade Karolin Hakim sin AT-tjänstgöring i Värnamo.Foto: Privat / Privat

Begravs i dag

Värnamo sjukhus höll dagar efter mordet en minnesstund för sin tidigare kollega.

Redan dagar efter mordet meddelade Karolin Hakims familj att de ville publicera småbarnsmammans namn och bild i medierna. Allt för att undvika att Karolin förblir ett anonymt offer.

”Tanken är att ge Karolin den uppmärksamhet som hon förtjänar”, skrev familjen till Kvällsposten.

När den mördade småbarnsmamman begravs i dag är alla välkomna. Både ceremonin i Luftkastellet, som börjar klockan 11, och gravsättningen på S:t Pauli Norra Kyrkogård är öppna för allmänheten.

”Samtliga berörda är välkomna för att hedra och hylla Karolin Hakim”, hälsar familjen.

Gravsättningen kommer att pågå tills samtliga har tagit farväl, enligt familjen. Därefter kommer en privat bjudning för Karolins och familjens ”nära och kära” ske. 

De berörda har fått en särskild inbjudan.

Inrikesministern i ”Lördagsintervjun” om mordet på Karolin Hakim.