Hyresgästerna fryser –
S-topp gör miljonklipp

Den högt profilerade socialdemokraten Luciano Astudillo har blivit mångmiljonär på sina aktier. "Det är så det fungerar i marknadsekonomin. Jag köpte aktier när de var väldigt lågt värderade. Nu har de skjutit i höjden, inte minst för att bolaget vuxit organiskt väldigt mycket, så fungerar det", säger han.
Foto: Christer Wahlgren
Malin Bäckström bor i Vcitoria Parks fastigheter i Lövgärdet i Angered. Hon jobbar även som husvärd i områrdet – för motsvarande 7,50 kronor per arbetad timme.
Foto: Anders Ylander
Vid Victoria Parks slitna fastigheter i Tensta i Stockholm har någon ställt ut ett kylskåp på gården.
Foto: August Jerner
Elkablar sticker ut på Lövgärdet i Göteborg.
Foto: Anders Ylander
I flera av Victoria Parks fastigheter läcker det in vatten och i den här källaren har det blivit en mindre sjö av regnvatten.
Foto: Anders Ylander
Herrgården i Malmö ägs också av Victoria Park. Här har någon ställt ut en soffgrupp.
Foto: Tomas LePrince
1 / 7

Börsnoterade Victoria Park AB profilerar sig som ett socialt ansvarstagande fastighetsbolag. Men låter samtidigt arbetslösa hyresgäster sköta om fastigheterna för småpengar.

Malin Bäckström, 41, får en ersättning på sju kronor och femtio öre per timme för sitt jobb som husvärd.

Socialdemokraten Luciano Astudillo, 43, har däremot blivit mångmiljonär på sina aktier.

– Det är så som det fungerar i marknadsekonomin, säger han.

Fastighetsbolaget Victoria Park köper upp fastigheter i miljon­programområden – Tensta i Stockholm, Rosengård i Malmö och Angered i Göteborg.

Victoria Park profilerar sig som ett socialt ansvarstagande fastighetsbolag. Så här skriver fastighetsbolaget på sin hemsida: ”Vi ser en styrka i att anställa boende för att ta hand om våra fastigheter. Samtidigt skapas erfarenheter för vidare ut i arbetslivet och på så vis motverka de boendes utanförskap.”

Victoria Park är börsnoterat och under 2015 har bolagets aktie stigit med 150 procent.

På två år har bolaget gjort vinster på drygt 800 miljoner kronor och flera av ägarna har fått se sina aktieinnehav öka med tiotals miljoner kronor i värde.

Byggdes under 1970-talet

Kvällsposten har granskat hur bolaget lever upp till sina löften om socialt ansvarstagande.

I verkligheten får flertalet av de arbetslösa sina löner via instegsjobb och nystartsjobb, det vill säga det är skattebetalarna som får stå för de stora kostnaderna.

Andra arbetar på frivillig basis och får betalt genom hyresavdrag. Främst gäller detta jobb som husvärdar.

Enligt företagets vd Peter Strand är 20–25 procent av bolagets anställda personer arbetslösa med skattesubventionerade löner.

Kvällsposten besöker Victoria Parks fastigheter i Lövgärdet i Angered. Husen byggdes under 1970-talet och var då en del av miljonprogrammet.

Området är i mycket dåligt skick. I flera av husen läcker det in vatten och i en källare har det blivit en mindre sjö av regnvatten.

Betong har krackelerat i fasaderna, porttelefoner fungerar inte, elledningar sticker ut från väggarna i källarvåningarna, det är smutsigt och flera hyresgäster som Kvällsposten pratar med säger att de fryser i sina lägenheter.

”Inte fått något svar”

Här bor Malin Bäckström. Hon har varit arbetslös i flera år och jobbar som husvärd i området. Det gjorde hon även för den tidigare fastighetsägaren.

Hon tycker att området är i uselt skick.

– Vi hyresgäster brukar säga att ägarna borde jämna husen med marken och bygga nytt, säger hon.

Malin Bäckström jobbar i genomsnitt åtta timmar per vecka med att städa gårdar, trappuppgångar och hålla rent i ett garage som tillhör fastigheterna.

Det blir sammanlagt 400 timmar per år och för sitt arbete får hon ett hyresavdrag med 3 000 kronor per år motsvarande 7,50 kronor per arbetad timme.

– Jag gör det här för att jag bor här och vill ha det snyggt omkring mig, säger hon.

Men sedan Victoria Park köpte fastigheterna från den tidigare fastighetsägaren har hon inte ens fått sitt hyresavdrag, som hon brukar få med 1 500 kronor per halvår.

– Jag har skrivit till bolaget, men inte fått något svar, säger Malin Bäckström.

Klagat i flera månader

När Kvällsposten besöker Victoria Parks fastigheter i Tensta i Stockholm säger hyresgästerna samma sak som hyresgästerna i Länsmansgården.

– Jag har klagat på dålig värme sedan i oktober, men de gör inget. Vissa dagar är det bara 16 grader och vi får gå med dubbla sockor. Jag vet inte vad jag ska göra, säger en hyresgäst som inte vill framträda med namn.

Han säger också att bolaget höjer hyran direkt för minsta förändring eller förbättring.

– Renoverar de hela lägenheten stiger hyran så mycket att de flesta här inte har råd att bo kvar, säger hyresgästen.

Victoria Park äger även kvarteret Herrgården i Rosengård i Malmö. Området har till viss del rustats upp, men fortfarande är det mycket smutsigt och slitet. I en trappuppgång ligger det en gammal madrass och på en gård har någon ställt ut en gammal soffgrupp.

Även här arbetar arbetslösa ungdomar för fastighetsbolaget.

Miljardärer äger aktier

Men många affärsmän blir rika på Victoria Parks affärs­modell. Bland bolagets större ägare, som redovisas på Victoria Parks hemsida, finns några kända miljardärer.

Här återfinns en av Sveriges rikaste personer, Erik Selin, 48, god för elva miljarder kronor enligt tidningen Veckan Affärers miljardärslista. Han är huvud­ägare till Sveriges största fastighetsbolag Balder – och äger sex miljoner aktier i Victoria Park. Selin köpte flertalet av aktierna till en låg kurs och aktierna har stigit i värde med 40–50 miljoner kronor.

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics jaktkompis, miljardären Dan Olofsson, 65, är också en stor ägare i Victoria Park. Hans aktier har också ökat i värde med åtskilliga miljoner kronor.

Luciano Astudillo, 43, är hög profilerad socialdemokrat. Han var tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och har även suttit med i partiets styrelse. I dag är han stabschef på kommunalrådsavdelningen i S-styrda Malmö.

Men Astudillo sitter också med i Victoria Parks styrelse och äger en miljon aktier som i dag har ett värde på 15–16 miljoner kronor.

– Jag är helt överväldigad, företagets ledning har jobbat väldigt bra. Om jag skulle sälja aktierna nu så har jag tjänat väldigt mycket pengar, säger han.

Astudillo pratar sig varm för Victoria Parks sociala ansvarstagande och den samhällsnytta bolaget gör genom att anställa arbetslösa personer.

– Vi rustar upp fastigheterna och anställer ungdomar i områdena som miljövärdar för att hålla rent och snyggt. Det är en framgångsmodell.

Men när Kvällsposten berättar om hyreshöjningar efter renoveringar på 60 procent säger han:

– Detaljer på den nivån kan jag inte gå in och svara på. Men det finns avtal i branschen som reglerar detta och vi följer dem.

”Jag behöver lite större yta”

Att bolaget skulle utnyttja ungdomar som till stor del får skattesubventionerade löner håller han inte med om:

– Det är helt fel, vi ser till att förbättra områdena, höja standarden och hjälpa till så att människor får jobb. Det är det som är modellen.

Han lovar dock att följa upp Malin Bäckströms dåliga ersättning på 7,50 kronor per timma.

– Jag ska ta en titt på den här tjejen, för det är ett dåligt arbetsvillkor.

Men även om han hyllar Victoria Parks bostadsområden vill han inte bo där själv.

– Nej, inte där eftersom jag behöver lite större yta.

Vad bor du själv?

– I ett annat höghusområde.

Men när Kvällsposten kontrollerar Astudillos adress visar det sig att han bor, visserligen i ett höghus, men i Ribersborg – ett av Malmös mest attraktiva bostadsområden. En bostadsrätt på hundra kvadratmeter kostar där cirka tre miljoner kronor.

Även Victoria Parks vd, Peter Strand, 44, har blivit rik på sina 5,6 miljoner aktier.

Vad köpte du aktierna för?

– Det är en privatsak, det behåller jag för mig själv.

Vad tycker du om standarden i till exempel era fastigheter i Rosengård?

– Den är betydligt högre än när vi köpte dem, men man kan inte jämföra standarden med en fastighet som byggs i dag.

Om fastigheterna i Länsmangården säger Strand:

– Vi har kommit igång med renoveringsarbetet och gör detta när hyresgästerna flyttar.

Men de som bor kvar, får de inga renoveringar gjorda?

– Jo, men många gånger vill de inte bo kvar efter hyresjusteringar som vi gör när den tekniska standarden höjts.

Och vd:n, liksom Luciano Astudillo, skulle heller inte vilja bo i bolagets egna fastigheter.

– Nej, jag bor i villa och kommer bo i villa ett bra tag till, säger Strand.


Fotnot: I samband med Kvällspostens intervju uppger Luciano Astudillo att han nästa år lämnar sitt uppdrag som styrelse­ledamot i Victoria Park.

Luciano Astudillo

"Jag är helt överväldigad"
Namn: Luciano Astudillo.
Ålder: 43.
I dag: Socialdemokrat, jobbar som stabschef för kommunalrådsavdelningen i s-styrda Malmö, styrelseledamot i det börsnoterade fastighetsbolaget Victoria Park.
Tidigare: 1998–2002 ledamot av kommunfullmäktige i Malmö, 2002–2011 riksdags­ledamot och även ledamot i socialdemokraternas partistyrelse. Förlorade mot Mikael Damberg i valet som förbundsordförande för SSU 1999.
Aktieinnehav: Äger drygt en miljon aktier (A- och B-aktier) i Victoria Park till ett värde av cirka 15 miljoner kronor. Om aktieutvecklingen säger Astudillo: "Jag är helt överväldigad."

Victoria Park AB

VICTORIA PARK AB

Börsnoterat svenskt fastighetsbolag med inriktning på förvärv och ägande av miljonprogramområden: Rosengård i Malmö, Lövgärdet (Angered) i Göteborg, Tensta i Stockholm.
Profil: förvaltningsmodell med socialt ansvarstagande.
Aktieutveckling (B-aktie) under 2015: från cirka 6 kronor till drygt 15 kronor – motsvarande 150 procent.

Vinst 2013: 488 miljoner kronor.Vinst 2014: 356 miljoner kronor (efter finansnetto).
Vinst 2015 (nio månader): 966 miljoner kronor (efter skatt).
Största aktieägare: Greg Dingizian, 55. Bland annat tidigare vd för HSB i Malmö och bror till miljöpartisten Esabelle Dingizian. Greg Dingizian äger 25,5 miljoner aktier.
Bland övriga aktieägare i Victoria Park AP märks:
Östersjöstiftelsen (bildades av den svenska regeringen 1994). 17,7 miljoner aktier.
Dan Olofsson, 65. Miljardär och ägare till IT-konsultföretaget Sigma. Är jaktkompis med Zlatan Ibrahimovic. Olofsson äger 16,9 miljoner aktier.
Erik Selin, 48. Huvudägare till Sveriges största fastighetsbolag och Sveriges 21:e rikaste person med en förmögenhet på 11 miljarder kronor (enligt tidningen Veckans Affärers miljardärslista). Selin äger 6 miljoner aktier. Peter Strand, 44. Vd Victoria Park. 5,6 miljoner aktier. Innehaven inkluderar både A- och B-aktier samt i vissa fall även preferensaktier.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!