Den högt profilerade socialdemokraten Luciano Astudillo har blivit mångmiljonär på sina aktier. "Det är så det fungerar i marknadsekonomin. Jag köpte aktier när de var väldigt lågt värderade. Nu har de skjutit i höjden, inte minst för att bolaget vuxit organiskt väldigt mycket, så fungerar det", säger han. Foto: Christer WahlgrenDen högt profilerade socialdemokraten Luciano Astudillo har blivit mångmiljonär på sina aktier. "Det är så det fungerar i marknadsekonomin. Jag köpte aktier när de var väldigt lågt värderade. Nu har de skjutit i höjden, inte minst för att bolaget vuxit organiskt väldigt mycket, så fungerar det", säger han. Foto: Christer Wahlgren
Den högt profilerade socialdemokraten Luciano Astudillo har blivit mångmiljonär på sina aktier. "Det är så det fungerar i marknadsekonomin. Jag köpte aktier när de var väldigt lågt värderade. Nu har de skjutit i höjden, inte minst för att bolaget vuxit organiskt väldigt mycket, så fungerar det", säger han. Foto: Christer Wahlgren
Malin Bäckström bor i Vcitoria Parks fastigheter i Lövgärdet i Angered. Hon jobbar även som husvärd i områrdet – för motsvarande 7,50 kronor per arbetad timme. Foto: Anders YlanderMalin Bäckström bor i Vcitoria Parks fastigheter i Lövgärdet i Angered. Hon jobbar även som husvärd i områrdet – för motsvarande 7,50 kronor per arbetad timme. Foto: Anders Ylander
Malin Bäckström bor i Vcitoria Parks fastigheter i Lövgärdet i Angered. Hon jobbar även som husvärd i områrdet – för motsvarande 7,50 kronor per arbetad timme.  Foto: Anders Ylander
Vid Victoria Parks slitna fastigheter i Tensta i Stockholm har någon ställt ut ett kylskåp på gården. Foto: August JernerVid Victoria Parks slitna fastigheter i Tensta i Stockholm har någon ställt ut ett kylskåp på gården. Foto: August Jerner
Vid Victoria Parks slitna fastigheter i Tensta i Stockholm har någon ställt ut ett kylskåp på gården. Foto: August Jerner
Elkablar sticker ut på Lövgärdet i Göteborg. Foto: Anders YlanderElkablar sticker ut på Lövgärdet i Göteborg. Foto: Anders Ylander
Elkablar sticker ut på Lövgärdet i Göteborg. Foto: Anders Ylander
I flera av Victoria Parks fastigheter läcker det in vatten och i den här källaren har det blivit en mindre sjö av regnvatten. Foto: Anders YlanderI flera av Victoria Parks fastigheter läcker det in vatten och i den här källaren har det blivit en mindre sjö av regnvatten. Foto: Anders Ylander
I flera av Victoria Parks fastigheter läcker det in vatten och i den här källaren har det blivit en mindre sjö av regnvatten.  Foto: Anders Ylander
Herrgården i Malmö ägs också av Victoria Park. Här har någon ställt ut en soffgrupp. Foto: Tomas LePrinceHerrgården i Malmö ägs också av Victoria Park. Här har någon ställt ut en soffgrupp. Foto: Tomas LePrince
Herrgården i Malmö ägs också av Victoria Park. Här har någon ställt ut en soffgrupp. Foto: Tomas LePrince

Hyresgästerna fryser –
S-topp gör miljonklipp

Publicerad

Börsnoterade Victoria Park AB profilerar sig som ett socialt ansvarstagande fastighetsbolag. Men låter samtidigt arbetslösa hyresgäster sköta om fastigheterna för småpengar.

Malin Bäckström, 41, får en ersättning på sju kronor och femtio öre per timme för sitt jobb som husvärd.

Socialdemokraten Luciano Astudillo, 43, har däremot blivit mångmiljonär på sina aktier.

– Det är så som det fungerar i marknadsekonomin, säger han.

Fastighetsbolaget Victoria Park köper upp fastigheter i miljon­programområden – Tensta i Stockholm, Rosengård i Malmö och Angered i Göteborg.

Victoria Park profilerar sig som ett socialt ansvarstagande fastighetsbolag. Så här skriver fastighetsbolaget på sin hemsida: ”Vi ser en styrka i att anställa boende för att ta hand om våra fastigheter. Samtidigt skapas erfarenheter för vidare ut i arbetslivet och på så vis motverka de boendes utanförskap.”

Victoria Park är börsnoterat och under 2015 har bolagets aktie stigit med 150 procent.

På två år har bolaget gjort vinster på drygt 800 miljoner kronor och flera av ägarna har fått se sina aktieinnehav öka med tiotals miljoner kronor i värde.

Byggdes under 1970-talet

Kvällsposten har granskat hur bolaget lever upp till sina löften om socialt ansvarstagande.

I verkligheten får flertalet av de arbetslösa sina löner via instegsjobb och nystartsjobb, det vill säga det är skattebetalarna som får stå för de stora kostnaderna.

Andra arbetar på frivillig basis och får betalt genom hyresavdrag. Främst gäller detta jobb som husvärdar.

Enligt företagets vd Peter Strand är 20–25 procent av bolagets anställda personer arbetslösa med skattesubventionerade löner.

Kvällsposten besöker Victoria Parks fastigheter i Lövgärdet i Angered. Husen byggdes under 1970-talet och var då en del av miljonprogrammet.

Området är i mycket dåligt skick. I flera av husen läcker det in vatten och i en källare har det blivit en mindre sjö av regnvatten.

Betong har krackelerat i fasaderna, porttelefoner fungerar inte, elledningar sticker ut från väggarna i källarvåningarna, det är smutsigt och flera hyresgäster som Kvällsposten pratar med säger att de fryser i sina lägenheter.

”Inte fått något svar”

Här bor Malin Bäckström. Hon har varit arbetslös i flera år och jobbar som husvärd i området. Det gjorde hon även för den tidigare fastighetsägaren.

Hon tycker att området är i uselt skick.

– Vi hyresgäster brukar säga att ägarna borde jämna husen med marken och bygga nytt, säger hon.

Malin Bäckström jobbar i genomsnitt åtta timmar per vecka med att städa gårdar, trappuppgångar och hålla rent i ett garage som tillhör fastigheterna.

Det blir sammanlagt 400 timmar per år och för sitt arbete får hon ett hyresavdrag med 3 000 kronor per år motsvarande 7,50 kronor per arbetad timme.

– Jag gör det här för att jag bor här och vill ha det snyggt omkring mig, säger hon.

Men sedan Victoria Park köpte fastigheterna från den tidigare fastighetsägaren har hon inte ens fått sitt hyresavdrag, som hon brukar få med 1 500 kronor per halvår.

– Jag har skrivit till bolaget, men inte fått något svar, säger Malin Bäckström.

Klagat i flera månader

När Kvällsposten besöker Victoria Parks fastigheter i Tensta i Stockholm säger hyresgästerna samma sak som hyresgästerna i Länsmansgården.

– Jag har klagat på dålig värme sedan i oktober, men de gör inget. Vissa dagar är det bara 16 grader och vi får gå med dubbla sockor. Jag vet inte vad jag ska göra, säger en hyresgäst som inte vill framträda med namn.

Han säger också att bolaget höjer hyran direkt för minsta förändring eller förbättring.

– Renoverar de hela lägenheten stiger hyran så mycket att de flesta här inte har råd att bo kvar, säger hyresgästen.

Victoria Park äger även kvarteret Herrgården i Rosengård i Malmö. Området har till viss del rustats upp, men fortfarande är det mycket smutsigt och slitet. I en trappuppgång ligger det en gammal madrass och på en gård har någon ställt ut en gammal soffgrupp.

Även här arbetar arbetslösa ungdomar för fastighetsbolaget.

Miljardärer äger aktier

Men många affärsmän blir rika på Victoria Parks affärs­modell. Bland bolagets större ägare, som redovisas på Victoria Parks hemsida, finns några kända miljardärer.

Här återfinns en av Sveriges rikaste personer, Erik Selin, 48, god för elva miljarder kronor enligt tidningen Veckan Affärers miljardärslista. Han är huvud­ägare till Sveriges största fastighetsbolag Balder – och äger sex miljoner aktier i Victoria Park. Selin köpte flertalet av aktierna till en låg kurs och aktierna har stigit i värde med 40–50 miljoner kronor.

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics jaktkompis, miljardären Dan Olofsson, 65, är också en stor ägare i Victoria Park. Hans aktier har också ökat i värde med åtskilliga miljoner kronor.

Luciano Astudillo, 43, är hög profilerad socialdemokrat. Han var tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och har även suttit med i partiets styrelse. I dag är han stabschef på kommunalrådsavdelningen i S-styrda Malmö.

Men Astudillo sitter också med i Victoria Parks styrelse och äger en miljon aktier som i dag har ett värde på 15–16 miljoner kronor.

– Jag är helt överväldigad, företagets ledning har jobbat väldigt bra. Om jag skulle sälja aktierna nu så har jag tjänat väldigt mycket pengar, säger han.

Astudillo pratar sig varm för Victoria Parks sociala ansvarstagande och den samhällsnytta bolaget gör genom att anställa arbetslösa personer.

– Vi rustar upp fastigheterna och anställer ungdomar i områdena som miljövärdar för att hålla rent och snyggt. Det är en framgångsmodell.

Men när Kvällsposten berättar om hyreshöjningar efter renoveringar på 60 procent säger han:

– Detaljer på den nivån kan jag inte gå in och svara på. Men det finns avtal i branschen som reglerar detta och vi följer dem.

”Jag behöver lite större yta”

Att bolaget skulle utnyttja ungdomar som till stor del får skattesubventionerade löner håller han inte med om:

– Det är helt fel, vi ser till att förbättra områdena, höja standarden och hjälpa till så att människor får jobb. Det är det som är modellen.

Han lovar dock att följa upp Malin Bäckströms dåliga ersättning på 7,50 kronor per timma.

– Jag ska ta en titt på den här tjejen, för det är ett dåligt arbetsvillkor.

Men även om han hyllar Victoria Parks bostadsområden vill han inte bo där själv.

– Nej, inte där eftersom jag behöver lite större yta.

Vad bor du själv?

– I ett annat höghusområde.

Men när Kvällsposten kontrollerar Astudillos adress visar det sig att han bor, visserligen i ett höghus, men i Ribersborg – ett av Malmös mest attraktiva bostadsområden. En bostadsrätt på hundra kvadratmeter kostar där cirka tre miljoner kronor.

Även Victoria Parks vd, Peter Strand, 44, har blivit rik på sina 5,6 miljoner aktier.

Vad köpte du aktierna för?

– Det är en privatsak, det behåller jag för mig själv.

Vad tycker du om standarden i till exempel era fastigheter i Rosengård?

– Den är betydligt högre än när vi köpte dem, men man kan inte jämföra standarden med en fastighet som byggs i dag.

Om fastigheterna i Länsmangården säger Strand:

– Vi har kommit igång med renoveringsarbetet och gör detta när hyresgästerna flyttar.

Men de som bor kvar, får de inga renoveringar gjorda?

– Jo, men många gånger vill de inte bo kvar efter hyresjusteringar som vi gör när den tekniska standarden höjts.

Och vd:n, liksom Luciano Astudillo, skulle heller inte vilja bo i bolagets egna fastigheter.

– Nej, jag bor i villa och kommer bo i villa ett bra tag till, säger Strand.


Fotnot: I samband med Kvällspostens intervju uppger Luciano Astudillo att han nästa år lämnar sitt uppdrag som styrelse­ledamot i Victoria Park.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag