Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyresgästen kastas ut från lyxiga skyskrapan

Dagens tre största inrikesnyheter.
Nu vräks hyresgästen från Turning Torso efter att ha dragit på sig en hyresskyld på 103 000 kronor.Foto: JENS CHRISTIAN
Turing Torso är ett av Sveriges mest uppseendeväckande bostadshus - med sammanlagt 147 lägenheter på 54 våningsplan.Foto: Shutterstock

HSB kastar ut en av sina hyresgäster i Sveriges högsta och lyxigaste bostadshus.

Den manlige hyresgästen hade milsvid sundsutsikt från sina fönster - men vägrade betala hyran.

När skulden till sist var uppe i 103 000 kronor gav hyresnämnden grönt ljus för att ta tillbaka lägenheten. 

Lägenheten ligger i Malmös mest kända landmärke Turning Torso med utsikt över Öresund, Malmö och Danmark.

Huset färdigställdes 2005 som en utlöpare till bostadsmässan Bo01. Från början fanns planer på ett 25-våningshus. 

Men efter att den spanske arkitekten Santiago Calatrava blivit kontaktad som formgivare växte huset till 54 våningar. 

Huset blev 190 meter högt och kostade 1,9 miljarder kronor. Då ingick 147 lägenheter och en intilliggande galleria med garage. Huset har beskrivits som ett av de mest attraktiva boendena i Sverige.

Blev hyresrätter

Men de ursprungliga planerna på att upplåta lägenheterna som bostadsrätter fick snart överges. 

När det framkom att en trerummare skulle kosta 4-5 miljoner ryggade flertalet intresserade tillbaka. I det läget hade HSB, som låtit bygga det skruvade och lyxiga huset, inget annat alternativ än att hyra ut bostäderna som vanliga hyresrätter.

Det var i en sådan som den nu aktuelle hyresgästen flyttade in. Från sina fönster hade han en milsvid utsikt över hela Öresundsregionen.

Men av någon anledning blev mannen sen med betalningarna vid flera tillfällen. När HSB Sundsbostäder påpekade detta slutade han betala helt.

Stor skuld

I våras sa därför därför fastighetsägaren upp sin hyresgäst. Fallet har sedan dess legat hos hyresnämnden för avgörande, skriver Hyresgästförelsens tidning Hem&Hyra.

När det var dags att fatta beslut i ärendet hade skulden växt till 103 000 kronor. I det läget hade hyresgästen fortfarande inte gått att nå.

Nu har hyresnämnden i ett beslut sagt ja till att att hyresgästen måste lämna sin lägenhet. Den anses formellt förverkad.

Kronofogden kopplas nu in för att få bort hyresgästen. Om det behövs kan man begära handräckningshjälp av polisen i det arbetet.

Foto: Skärmdump