Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hyrde ut till socialen – åker på skattesmäll

Skatteverket och två domstolar har fattat samma beslut – Malmöföretaget har ägnat sig åt hotellverksamhet och ska betala moms för detta. Foto: Johan Nilsson / TT
Domen kostar företaget 440 000 kronor i skatt och straffavgift. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Ett bostadsföretag i Malmö som tjänat pengar på att hyra ut lägenheter till socialt utsatta personer har åkt på en rejäl skattesmäll, skriver tidningen Hem&Hyra.

Skatteverket anser att det rört sig om hotellverksamhet och kräver in nästan en halv miljon.

Företaget har haft tillgång till ett antal hyreslägenheter som sedan hyrts vidare i andra hand – och Malmö stads socialtjänst har varit en stor kund, enligt Hem&Hyra.

Socialtjänsten misstänks inte för några oegentligheter. Men Skatteverket har länge haft en misstanke om att företaget inte skött verksamheten korrekt.

Husrannsakan hos ägarna

För fyra år sedan gjorde myndigheten husrannsakan hemma hos företagets ägare i Malmö och Rydsgård. Även företagets lokaler och bilar söktes igenom.

Bevisningen som säkrades i det sammanhanget har sedan lett till att Skatteverket definierat verksamheten under 2013–2015 som hotell i stället för lägenhetsuthyrning.

– Vi plockade fram omständigheter som visade att det var hotellverksamhet. De annonserade och hade inte egna lägenheter utan hyrde och hyrde vidare, säger skatteombudet Michael Bertilsson till Hem&Hyra.

Domstolarna var eniga

– Det här är en momsfråga i första hand. De bedrev verksamhet som konkurrerar med hotellverksamhet och det är en marknad som är momspliktig.

Verkets bedömning har prövats i både förvaltningsrätten och kammarrätten – utan ändringar. Malmöföretaget ville att även Högsta förvaltningsdomstolen skulle ta upp ärendet men fick nej.

Nu tvingas företaget betala 440 000 kronor i moms och straffavgift till Skatteverket.

En representant för företaget säger till Hem&Hyra att de inte vill kommentera domen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!