På Airbnb.com kan du hyra semesterboenden världen över av privatpersoner. Men den populära andrahandsuthyrningen har en baksida. Foto: Airbnb.comPå Airbnb.com kan du hyra semesterboenden världen över av privatpersoner. Men den populära andrahandsuthyrningen har en baksida. Foto: Airbnb.com
På Airbnb.com kan du hyra semesterboenden världen över av privatpersoner. Men den populära andrahandsuthyrningen har en baksida.  Foto: Airbnb.com
Andrahandslägenheter är den största marknaden för prostitution i Stockholm, enligt Simon Häggström, spanare i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Foto: Robban AnderssonAndrahandslägenheter är den största marknaden för prostitution i Stockholm, enligt Simon Häggström, spanare i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Foto: Robban Andersson
Andrahandslägenheter är den största marknaden för prostitution i Stockholm, enligt Simon Häggström, spanare i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Foto: Robban Andersson

Hyrde ut sin lägenhet – möttes av en bordell

Publicerad

En kvinna i Köpenhamn hyrde ut sin lägenhet via sajten Airbnb.com.

I måndags fick hon ett samtal från en dansk polis som berättade att hennes bostad användes som bordell.

– Jag var i chock, och jag var rädd att jag plötsligt hade fått kontakt med kriminella människor, berättar kvinnan till Ekstrabladet.

Kvinnan som vill vara anonym, la ut sin lägenhet på Amager på sajten. Planen var att få in lite extra fickpengar under ett par veckor. Hon fick kontakt med en brittisk man. Mannens användarkonto var id-verifierat och han hade flera positiva recensioner, något som kvinnan tog som ett gott tecken.

– De verkade vara de perfekta Airbnb-gästerna. Det var en brittisk man och hans spanska gravida hustru. Mannen have nyligen fått ett jobb i finanssektorn i Danmark och därför ville de hyra min bostad, under tiden de letade efter något permanent, berättar kvinnan för Ekstrabladet.

På måndagseftermiddagen ringde polisen kvinnan och berättade att det bedrevs en bordell på hennes adress. Hon begav sig omedelbart till sin lägenhet. I trapphuset mötte hon tre kvinnor som släpade på röda resväskor. De tittade stint i golvet när kvinnan passerade.

Doftade sex och rök

När hon klev in över tröskeln fick hon en chock. Luften var tjock, hela bostaden var fylld av rök. Elementen var uppskruvade till max och lägenheten stank av sex, rök och bränd mat som fortfarande stod på spisen. Väggarna och golven hade brännmärken efter cigaretter. Man hade spikat upp lakan för att dela av lägenheten i flera rum.

– Jag bad polisen att vara med när jag gick runt och pekade ut de saker som inte är mina. På golvet låg tyska nummerplåtar och en stor tv. Jag sa till polisen, att det inte var mina, men de sade bara, att de inte kunde göra något nu.

Kvinnan har tillfälligt flyttat hem till en vän. Hon känner sig osäker och rädd.

– Jag är orolig för att dessa människor har något med människohandel att göra, säger hon.

Nu försöker kvinnan städa lägenheten och skriver upp allt som är försvunnet och trasigt. Listan ska hon sända till Airbnb.

"Ytterst ovanligt"

Den brittiske mannen har nu en rumänsk profil på hemsidan. Ekstrabladet skriver att man förgäves försökt nå honom. Airbnb har valt att inte svara på de frågor som tidningen ställt, men i ett mejl till Ekstrabladet skriver Simon Letouze på Airbnbs pr-avdelning i London att det som hänt kvinnan är ytterst ovanligt. När sådant här sker arbetar företaget snabbt för att ta bort de oseriösa användarna.

"Pågår prostitution på 200 adresser"

Även i Stockholm ser polisens prostitutionsgrupp att lägenhetr som hyrs ut via Airbnb används för prostitution. Prostitutionen har flyttat från hotellen och in i stockholmarnas bostäder.

– Andrahandslägenheter är nu den klart största marknaden för prostitutionen i Stockholm, säger Simon Häggström, spanare i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp, till DN.

Simon Häggström säger att polisen har direktkontakt och samarbetar med sajterna som förmedlar bostäderna, som Airbnb. Trots det nära samarbetet är det svårt att stoppa prostitutionen. Det är fler resurser som krävs menar han. Just nu arbetar fyra poliser inom prostitutionsgruppen i Stockholm.

– Man blir mörkrädd. Jag uppskattar att det en vanlig dag i Stockholms län finns cirka 200 adresser där det pågår prostitution. Större delen av dessa platser är andrahandslägenheter, säger Simon Häggström.

Bordell i Airbnb-lägenhet i Malmö

I december förra året larmade grannarna i ett hyreshus i Malmö polisen om en misstänkt bordell. Lägenheten hade hyrts ut via Airbnb.com, av kvinnan som stod på hyreskontraktet. När polisen gick in fann de fyra prostituerade och en sexköpare i bostaden. Kvinnorna berättade då att de hyrt lägenheten under två veckor och betalat 900 kronor per natt genom sajten. Nu vill hyresvärden att hyresgästen ska bli vräkt, något som hyresnämnden ska ta ställning till, skrev Hem & Hyra.

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag