Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllningstext om Malmö sprids över hela världen

Frilansjournalisten Zaineb Al Hassani.
Foto: Pressbild
Möllevångstorget hyllas i en text i The Guardian.
Foto: MARTIN KARLGREN
Mölllevångstorget på nyårsafton – vackert med fyrverkerierna, men också urspårat med vilda raketskjutningar som smällde.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Att tillbringa några dagar på Möllevången erbjöd en oväntad känsla av tillhörighet”. 

Så skriver frilansjournalisten Zaineb Al Hassani om sitt första besök på Möllevångstorget i en hyllningstext till Malmö i The Guardian. 

– Första gången jag såg frukt- och grönsaksmarknaden var jag fascinerad, säger hon.

The New York Times, The Cut och Glamour är bara några av de tidningar som frilansjournalisten Zaineb Al Hassani skriver för. I sex år arbetade hon på The National i Abu Dhabi, den största engelskspråkiga nyhetstidningen i Mellanöstern.

Men år 2017 bestämde hon sig för att flytta till Köpenhamn, och efter att ha tillbringat en dag över sundet hyllade hon Malmö i The Guardian. Och platsen hon hyllade var ingen annan än Möllevångstorget.

– Jag bestämde mig för att skriva om Möllevångstorget efter att jag besökt min pappas kusin, som flyttade till Malmö för flera årtionden sen. Det var fantastiskt för mig att se så mycket som påminde mig om min tid i Förenade Arabemiraten, och om mitt ursprung, berättar hon.

"En plats för alla"

I sin artikel skriver Zaineb Al Hassani om hur hon blev förvånad över att mötas av skyltar på arabiska och över att man kan köpa baklava i affärerna.

– Jag älskade hur folk ropade på arabiska på marknaden medan de sålde, säger hon. Efter det där första besöket bestämde jag mig för att jag ville lära mig mer om människorna där och var alla influenser från Mellanöstern kommer ifrån.

För att få lära sig mer om Möllevången pratar Zaineb med flera av människorna hon möter på torget. Bland annat återberättar hon om historier hon hört från Bashar, en 34-årig kaféägare, och från Mirna från Libanon som berättar att hon älskar Malmö.

Zaineb Al Hassani undersöker hur invandrare integrerar sig i det svenska samhället, vad de tycker är svårt och vad som har varit lätt. I sin text beskriver hon Möllevången som en plats att känna sig hemma, oavsett var man kommer ifrån.

– Även om jag aldrig hade träffat mina släktingar i Malmö förut så var det skönt att ha dem så nära när jag flyttade till Köpenhamn – och det gav mig en stark koppling dit, säger Zaineb Al Hassani.

”Unikt område i Malmö”

Zaineb Al Hassani pratar även med Manne Gerell, universitetsadjunkt på Malmö universitet. Han berättar att Möllevången skiljer sig från andra områden i Malmö.

– Det första man märker med Möllevången är att området skiljer sig från många andra. Det är inte bara ett fattigt område, utan det är också ett ställe med massvis av nattklubbar och barer som ligger centralt. Så på ett vis är det unikt i Malmö, säger Manne Gerell till The Guardian.

Planerar fler besök till Malmö

Möllevångstorget har också varit platsen för flera brott, som bland annat de vilda raketskjutningarna på nyårsafton 2017 och mordet på en 25-årig man. Men det behandlas inte i texten i The Guardian. 

Efter sina blott fem besök i Malmö är Zaineb Al Hassani nyfiken på att lära känna staden bättre, och på att skriva mer om just Möllevångstorget.

– Jag kommer absolut besöka Malmö igen. Jag har bara tillbringat tid där under vinter-månaderna, så jag ser fram emot att se staden under sommaren. Jag skulle vilja studera Möllevången mer, och skriva mer om platsen. Mest ser jag fram emot att själv köpa grönsaker från marknaden, säger hon.