Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllningarna efter udda greppet i ”Ring så spelar vi”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Två succéer möttes. Producenten Kim Ohlsson flög ner till Italien för att sända ”Ring så spelar vi” med Pernilla Månsson Colt som var där för att spela in nya säsongen av ”Husdrömmar Sicilien” med Bill Nylander och Marie Olsson Nylander.
Foto: Privat
Pernilla Månsson Colt är en av programledarna för ”Ring så spelar vi”. I lördags sändes programmet från Sicilien.
Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIO
”Ring så spelar vi” är en svensk radioklassiker. Under många år var Hasse Tellemar programledare.
Foto: JAN E CARLSSON / DN
Kim Ohlsson är producent, och ibland programledare, för ”Ring så spelar vi”.
Foto: Privat

”Ring så spelar vi” har varit en succé i Sveriges Radio ända sedan 1968.

Förra helgen testade det populära radioprogrammet ett nytt grepp. Pernilla Månsson Colt sände avsnittet live från Italien – mitt i inspelningarna av SVT:s ”Husdrömmar Sicilien”. 

Formatet hyllades av många – men fick också en del kritik. 

– En del reagerar när vi gör saker lite annorlunda än vanligt. Då skakar det om lite i en lördagsrutin som många har, säger avsnittets producent Kim Ohlsson. 

Varje lördag slår upp emot två miljoner svenskar på radion för att lyssna på ”Ring så spelar vi”. Programmet är tittarnas. Det är de som ringer in och pratar om ditt och datt och svarar på ett par frågor och önskar låtar de vill höra. 

Men förra lördagen var inte allt som vanligt. Då sändes programmet plötsligt från Italien. Kim Ohlsson, producent för sändningen, förklarar varför: 

– Pernilla var uppbokad av SVT för att spela in scener till ”Husdrömmar Sicilien”, men jag ville att hon skulle kunna sända sitt första ”Ring så spelar vi” för året. Så vi löste det genom att jag åkte ner och producerade på plats, säger han. 

”Husdrömmar Sicilien” har blivit en stor succé för SVT. 

– Det finns ett stort intresse för familjen Olsson-Nylander och deras speciella projekt, säger Kim Ohlsson och fortsätter: 

– Ibland blir det lite kompromisser, men i det här fallet blev det en kul kompromiss och publiken fick ett lite annorlunda program än vanligt. 

Huvudpersonerna i ”Husdrömmar Sicilien”, Bill Nylander och Marie Olsson Nylander, deltog också i avsnittet av ”Ring så spelar vi”.
Foto: SVT

Avskalad studio

07.03 hördes den klassiska signaturmelodin och sedan var sändningen i gång. Pernilla Månsson Colt hälsade lyssnarna välkomna till Palazzo Cirillo på Sicilien och samtidigt hörde man hur kyrkklockorna ringde i bakgrunden. 

– Det var en annorlunda och speciell sändning, säger Kim Ohlsson. 

Han riggade upp en liten mobil sändningsstudio i ett av palatsets rum med dörrar ut mot en terrass. Det hade regnat mycket så de kunde inte sitta utomhus. Dessutom var det bara sju grader varmt. 

– Jag tog med mig en liten ryggsäck och i den finns en speciell mobilsändare som kan utnyttja den fulla potentialen av 3G och 4G-näten och på så sätt kan vi föra över ljudsignalen. 

En mikrofon, en ryggsäck och en producent, mer behövs det inte alltså?

– Nej faktiskt inte. Det skiljer sig från förr när vi gjorde den här typen av program. När Lisa Syrén sände från Jokkmokks marknad för några år sedan var det sändningsbussar och ett team med 10 personer på plats.

https://www.instagram.com/p/CYbDqhnM7Fk/?hidecaption=true

”Varm och genuin känsla”

Huvudpersonerna i ”Husdrömmar Sicilien”, Bill Nylander och Marie Olsson Nylander, deltog också i avsnittet av ”Ring så spelar vi”. De fick vara med i studion och prata med lyssnarna som ringde in. 

– Det var kul att få möta Bill och Marie på riktigt, och låta lyssnarna möta dem. I tv-produktionen är de ju nerklippta, i radio är det lite mer naket. Sen är det kul med människor som verkligen är precis så trevliga som de framstår i tv-programmet. 

Hur var känslan i huset som så många sett på tv?

– Den var varm genuin och väldigt familjär. Hela familjen var på plats och levde ett ganska vanligt familjeliv med tonåringar som inte sov på natten utan på dagen, och lite sånt. 

Var det något byggkaos att tala om?

– Det var en del byggarbetare i källaren som höll på med något projekt, men det kommer ju säkert med i tv-programmet så det ska jag inte säga så mycket om. 

Just nu pågår inspelningarna av den tredje säsongen av ”Husdrömmar Sicilien”, Programmet har blivit en succé i SVT.
Foto: SVT

Fick både ris och ros

Efter programmet fick Kim Ohlsson och Pernilla Månsson Colt positiv respons.

– Jag tycker vi fick ganska mycket positiva reaktioner från lyssnare som tyckte det var spännande att få möta den här familjen lite närmare. 

Men det fanns också kritiska röster. 

– ”Ring så spelar vi” är ju ett oerhört klassiskt radioprogram som normalt bara är för inringarna och i det här fallet hördes Marie och Bill också och tog utrymme. Men varje gång vi pratade med dem hade vi med en inringare i samtalet, det tyckte jag var viktigt. Det var på inringarnas premisser och det är det centrala i ”Ring så spelar vi”. Det är svenska folkets program.   

Har ni fler annorlunda sändningar på gång?

– Nä nu blir det tillbaka till grunderna ett tag. Det är kul att testa annorlunda grepp, men jag har en otrolig respekt för hur klassiskt ”Ring så spelar vi” är så vi kan inte inte göra sånt här för ofta. 

– Samtidigt måste vi då och då tillföra nya element för att kunna röra oss framåt, men vi måste göra det försiktigt. 

Under lördagens sändning är det åter Pernilla Månsson Colt som sätter sig vid mikrofonen. Programmet sänds från Malmö och allt är precis som vanligt igen.

TV från arkivet: 

Lisa Syrén var programledare för ”Ring så spelar vi” i 19 år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!