Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hygienslarv på Scan: smuts, mögel och rost

Livsmedelsverket har vid upprepade tillfällen gjort anmärkningar gällande mögel, smutsiga ytor och rostangrepp i Scans lokaler.Foto: Livsmedelsverket

På livsmedelsjätten Scan i Kristianstad upptäckte man nyligen listeria i ett av sina smörgåspålägg. Bakterien återfanns på golv och i golvbrunnar i fabrikslokalerna. Nu meddelar Livsmedelsverket att man vid upprepade tillfällen gjort anmärkningar gällande mögel, smutsiga ytor och rostangrepp i Scans lokaler.

– Det tog för lång tid innan vi åtgärdade problemet, säger Anneli Lundell, kvalitetschef på Scan.

Vid upprepade tillfällen har Livsmedelsverket påtalat brister i hygienen på den listeriadrabbade Scanfabriken i Kristianstad. Smutsiga ytor, mögel och kondens som droppat på slaktkroppar är några av anmärkningarna. Der var vid stickprovskontroller i september och oktober 2013 som man gjorde inspektioner av inredning i ett antal slaktutrymmen och upptäckte bristerna.

– Man konstaterade olika avvikelser i form av flagnande färg, rostbeläggningar och mögelangrepp på inredningsdetaljer, meddelar Mona-Lisa Dahlbom Wiedel enhetschef på Livsmedelverket.

"Tog för lång tid"

Hade det varit fara för att köttet smutsats ned så hade man stängt lokalerna, i detta fall nöjde sig Livsmedelsverket med att ge Scan tid på sig att avhjälpa problemet. Men inte förrän i januari i år var bristerna helt åtgärdade. Anneli Lundell, kvalitetschef på Scan hänvisar till att man inväntade ett stopp i produktionen för att kunna vidta mer bestående åtgärder, och byta hela innertaket.

– I det aktuella området så hade vi haft anmärkningar innan, trots att vi målat om flera gånger så återkom problemet. Vi inväntade en långhelg för att kunna göra en bestående lösning. Det tog för lång tid innan vi åtgärdade problemet, säger hon.

Hur kommer det sig att det finns mögel i era lokaler?

– Det är fuktigt, vi städar och tvättar regelbundet och använder mycket vatten, så det är inte så konstigt att det blir mögel. Taken tvättas kanske en gång i månaden och då hinner det bildas mögel.

På Livsmedelsverket ser man allvarligt på att kondens från taken droppar ned på slaktkroppar.

– Om droppet kommer från en oren yta så kommer det smuts och bakterier på slaktkroppen, säger Mona-Lisa Dahlbom Wiedel.

Hon tillägger dock att den här typen av hygienbrister på slakterier runtom i landet inte är ovanliga, inte heller att slaktkroppar bär på listeria. Bakterierna försvinner när man köttet hettas upp.

Ingen koppling

Att det uppmärksammade hygienslarvet skulle ha nån koppling till det nuvarande listeriaangreppet i ett av företagets smörgåspålägg slår Anneli Lundell ifrån sig.

– Det har inget med det här att göra, det är inte samma lokaler. Listerian nu gällde högriskområdet där färdiga rätter finns, säger hon.

Hur hamnade bakterierna i det färdiga pålägget?

– Vi misstänker att det har stänkt upp vatten på maskiner när man rengjort golvbrunnar, men vi utreder fortfarande saken och tittar på hur vi ska göra i framtiden, säger hon till Kvällsposten.

Livsmedelsjätten Scan stängde en av sina fyra skivningslinjer i Kristianstad efter att ha hittat listeria i kokt medvurst producerad den 8 januari. Listeriabakterierna hittades på golv och i golvbrunnar vid en produktionslinje och i samband med det återkallade Scan samtliga produkter som tillverkats på samma band.

Den smittan har inte visat sig vara samma stam som de insjukningsfall som uppmärksammats i år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!