Hörby kommun har tvingats stänga ner HVB-hemmet i Hörby. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENHörby kommun har tvingats stänga ner HVB-hemmet i Hörby. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Hörby kommun har tvingats stänga ner HVB-hemmet i Hörby. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Hemmet har anmälts för att ha försökt radikalisera ungdomar. Foto: JENS CHRISTIANHemmet har anmälts för att ha försökt radikalisera ungdomar. Foto: JENS CHRISTIAN
Hemmet har anmälts för att ha försökt radikalisera ungdomar. Foto: JENS CHRISTIAN

HVB–hems personal ville radikalisera unga boende

Publicerad

Ett HVB-hem i Hörby har anmälts för att ha försökt radikalisera ungdomar.

Nu berättar en av dem, Morteza, om mardrömmen på boendet.

Kommunen har sagt upp avtalet och anmält till Säpo – men har fortfarande kopplingar till företaget.

Tidigare i år köpte det nystartade företaget Auxilium4you ett hus mitt i ett villaområde i Hörby. Där skulle man driva ett HVB-hem för ensamkommande mellan 14-17 år.

Redan i februari placerade kommunen åtta unga killar i hemmet.

Utåt verkade allt bra.

På hemsidan informerade företaget att målet var att erbjuda en trygg, integrerande och utvecklande tid för barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare:

Som ny i Sverige är det svårt att förstå de sociala koder som gäller i samhället och det behövs bra förebilder som kan utbilda barnen i hur samhället fungerar och hur ett respektfullt bemötande ser ut”, skrev Auxulium4you.

Intrycket var att HVB-hemmet var seriöst, att det såg till barnens bästa först och ville integrera barnen i det svenska samhället.

Men bakom stängda dörrar pågick något annat.

Hörby kommun har agerat efter larmet, men fortsätter att hyra huset av företaget.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

När Morteza flyttade in på boendet blev han snabbt orolig.

Både han och grannar i området berättar att många i personalen hade långt skägg, bortrakad mustasch och var klädda i korta byxor med långa skjortor över, som salafister brukar klä sig.

Salafister är bokstavstrogna muslimer som är motståndare till mer liberala riktningar av islam och västerländskt inflytande.

Men det var inte klädseln utan snarare personalens agerande som fick Morteza att bli rädd.

– Det började med att de frågade om jag är sunni eller shia-muslim. Jag vägrade att svara för det finns ju stora konflikter mellan sunni och shia, säger Morteza när vi träffar honom.

Snart fick de ensamkommande veta att de inte fick lyssna på musik och inte gå och bada på badhuset.

– Personalen sa att det var ”haram”. Men jag protesterade. Bara två av dem kunde svenska, alla pratade arabiska. Jag kände att något inte stämde, säger Morteza.

Ungdomarna tvingades be fem gånger om dagen

Fem gånger om dagen bad personalen i ett särskilt bönerum på HVB-hemmet. De ska ha uppmanat de ensamkommande att också be.

Snart blev stämningen hotfull. Morteza säger att livet på vårdhemmet blev som en mardröm.

En av männen som jobbade på hemmet berättade att han suttit flera år i fängelse. Han brukade berätta om olika informella, blodiga straff.

– Om vi glömde att plocka undan disk upprepade han att vi hade blivit slagna blodiga om vi gjort så i fängelset, säger Morteza.

En gång i veckan åkte personalen till Malmö för att handla mat till hemmet. De ensamkommande fick bara äta halalmat.

– Efter flera veckor fick vi gå och bada. Jag tror att det berodde på att en av mina vänner klagade hos sin lärare i skolan, säger Morteza. 

Flera av de unga killarna vågade inte säga något om vad som pågick på hemmet. Andra trodde att ingen skulle lyssna på dem.

Till slut spelade en av dem in personalen och gav ljudupptagningen till socialtjänsten.

HVB-hemmet i Hörby stängdes.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Säpo kopplades in i fallet med HVB-hemmet

Hörby kommun agerade snabbt.

Socialtjänsten uppfattade att HVB-hemmets personal försökt radikalisera ungdomarna och sade därför upp avtalet.

– Vi skickar ungdomar till HVB-hem bland annat för att de ska integreras i svenska samhället, inte för att de ska radikaliseras. Det kvittar vilken trosinriktning personalen hade. Om det hade varit kristna som utsatt ensamkommande för ett sådant här tryck så hade vi agerat likadant, säger Hörby kommuns socialchef Eva Klang Vänerklint.

När kommunen meddelade HVB-hemmet att man sade upp avtalet blev stämningen aggressiv.

– Vi upplevde oss hotade för att de blev väldigt arga. Även jag upplevde mig hotad. Men jag kände mig trygg med att vi tagit rätt beslut, vi hade fått tillräckliga signaler om att hemmet inte sköttes rätt, säger Eva Klang Vänerklint.

Polisen har de senaste åren fått indikationer på att det sker rekryteringsförsök till terrornätverk vid asylboenden och vid hem för ensamkommande.

De senaste åren har myndigheten beskrivit ensamkommande som extra sårbara för värvning till terrororganisationer. Orsaken är att de saknar socialt stöd av vuxna familjemedlemmar och vistas långa tider på asylboenden eller hem för ensamkommande.

Därför valde Hörby kommun tidigt att informera Säpo om vad som pågått på HVB-hemmet, även om det inte finns något som tyder på att någon försökt få de ensamkommande i Hörby att begå kriminella handlingar under de fem veckor som Auxilium4you drev HVB-hemmet.

Men det här är inte första gången Hörby har problem med HVB-hem.

Eva Klang Vänerkling, socialchef i Hörby kommun.Foto: Hörby kommun

Ivo upptäckte brister på annat HVB-hem

I februari i år sade kommunen upp kontraktet med ett företag som drev ett bråkigt hem och vars ägare dömts för Blekinges största spritsmugglingshärva. 

I början av april anmäldes Auxilium4you till Ivo, Inspektionen för vård- och omsorg, som gett företaget tillstånd att bedriva hem för vård och boende.

Nyligen, i mitten av juni, presenterade Ivo sitt beslut.

Där heter det bland annat att personalens kompetens ”inte gett förutsättningar att möta de behov av vård som målgruppen har och för att säkerställa en trygg och säker vård”.

Ivo upptäckte brister som gör att företaget inte längre får ta emot barn förrän man redovisar ett antal åtgärder som myndigheten kräver. I ett telefonsamtal berättar en av myndighetens inspektörer att Auxilium4you agerat slarvigt och lämnat in bristfällig information om sin personal.

Auxilium4you ägs av Transport & Boendeomsorg Syd AB, ett bolag som bedriver taxiverksamhet i Malmö. En av delägarna, Malmöbon Mohamed Al-Haish, har tidigare tillbakavisat kommunens anklagelser bestämt.

– De verkar lida av islamofobi i kommunen. Får man inte vara muslim och driva ett HVB-hem? Det är diskriminering, säger han till Skånska Dagbladet.

Trots kritiken och anmälan till Säpo fortsätter kommunen att göra affärer med Auxilium4you.

Idag hyr kommunen huset där HVB-hemmet drevs.

Bristen på bostäder för nyanlända gör det svårt för kommunen att tacka nej till lediga hus.

– De får vara salafister hur mycket de vill, utan att de påverkar våra unga. Vad de har för trosuppfattning är upp till dem. Vi har ansvar över ungdomarna och vilken påverkan personal har på dem, säger Eva Klang Vänerklint.

Kvällsposten har sökt personerna bakom Auxilium4you men de har inte velat svara på frågor.

Morteza heter egentligen något annat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag