Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Husse lämnade hund i stekheta bilen – åtalas

Det var en parkeringsvakt som räddade hunden ur bilen som kan ha varit så varm som 50 grader. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Tomas Leprince

Mitt i sommarvärmen lämnade mannen hunden i bilen samtidigt som han själv besökte en jakt- och fiskemässa.

En uppmärksam parkeringsvakt såg djuret och kunde rädda hunden från sitt stekheta fängelse.

Nu åtalas hundägaren för djurplågeri, rapporterar Hallandsposten.

Incidenten inträffade när Hallänningen skulle besöka en jakt- och fiskemässa i skånska Bosjökloster i början av augusti. Till arrangemanget hade han tagit bilen och med i fordonet fanns även mannens jakthund.

Eftersom hunden inte fick följa med in på mässan ska mannen ha ställt bakluckan lite på glänt med hjälp av en metallhasp. Därefter lämnade han husdjuret.

När en parkeringsvakt senare passerade bilen reagerade denne på att husdjuret låg i en liten plastbur utan vatten i värmen. I sin egen bil ska vakten också uppmätt en temperatur på cirka 50 grader och antog att temperaturen i hundens bil måste ligga på ungefär detsamma.

Parkeringsvakten slog därför larm och i mässans högtalarsystem gick det också ut en efterlysning efter den nödställda hundens ägare.

Inte hört utropet

När ingen ägare dök upp valde vakten i stället att såga itu haspen och ta ut den slöa och medtagna hunden.

– Hunden drack uppskattningsvis 1,5 liter vatten, har vakten senare uppgett i förhör.

Först en dryg timme senare ska hundägaren ha dykt upp men uppgav då att han "hade koll på läget" och att vindrutorna i baksätet var delvis nedvevade. Något utrop uppgav han sig inte heller ha hört.

Enligt parkeringsvakterna ska mannen i samma veva också ha sagt: "Man lär sig av sina misstag".

En länsveterinär som yttrat sig i utredningen anser att hundägaren brutit mot djurskyddslagstiftningen på flera punkter och anser också att mannen utsatt hunden för lidande.

Nu åtalas hundägaren för djurplågeri.