Det var en parkeringsvakt som räddade hunden ur bilen som kan ha varit så varm som 50 grader. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Tomas Leprince
Det var en parkeringsvakt som räddade hunden ur bilen som kan ha varit så varm som 50 grader. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Tomas Leprince

Husse lämnade hund i stekheta bilen – åtalas

Publicerad

Mitt i sommarvärmen lämnade mannen hunden i bilen samtidigt som han själv besökte en jakt- och fiskemässa.

En uppmärksam parkeringsvakt såg djuret och kunde rädda hunden från sitt stekheta fängelse.

Nu åtalas hundägaren för djurplågeri, rapporterar Hallandsposten.

Incidenten inträffade när Hallänningen skulle besöka en jakt- och fiskemässa i skånska Bosjökloster i början av augusti. Till arrangemanget hade han tagit bilen och med i fordonet fanns även mannens jakthund.

Eftersom hunden inte fick följa med in på mässan ska mannen ha ställt bakluckan lite på glänt med hjälp av en metallhasp. Därefter lämnade han husdjuret.

När en parkeringsvakt senare passerade bilen reagerade denne på att husdjuret låg i en liten plastbur utan vatten i värmen. I sin egen bil ska vakten också uppmätt en temperatur på cirka 50 grader och antog att temperaturen i hundens bil måste ligga på ungefär detsamma.

Parkeringsvakten slog därför larm och i mässans högtalarsystem gick det också ut en efterlysning efter den nödställda hundens ägare.

Inte hört utropet

När ingen ägare dök upp valde vakten i stället att såga itu haspen och ta ut den slöa och medtagna hunden.

– Hunden drack uppskattningsvis 1,5 liter vatten, har vakten senare uppgett i förhör.

Först en dryg timme senare ska hundägaren ha dykt upp men uppgav då att han "hade koll på läget" och att vindrutorna i baksätet var delvis nedvevade. Något utrop uppgav han sig inte heller ha hört.

Enligt parkeringsvakterna ska mannen i samma veva också ha sagt: "Man lär sig av sina misstag".

En länsveterinär som yttrat sig i utredningen anser att hundägaren brutit mot djurskyddslagstiftningen på flera punkter och anser också att mannen utsatt hunden för lidande.

Nu åtalas hundägaren för djurplågeri.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag