Husets hjärta – detta är årets kökstrender

Mixat. Att blanda material och färger är hett i höst. Här syns Liv Ask luckor, köksö i svartbetsad ek från Vedum, cirkapris för snickerier 130 000 kronor (exklusive blandare och vitvaror).
Minimalistiskt. Klassiskt vitt skapar en ljus och fräsch känsla. Här i tidlös och minimalistisk design. Här med inbyggda vitvaror. Next från HTH finns i både matt vit och högblank. Pris vid förfrågan.
Svarta ytor. Tinta Urban Black från Kvik är ett elegant kök, inte minst för mässingsfolien på de horisontella och vertikala linjerna Det finns åtta färger att välja mellan. Rekommenderat försäljningspris är 36 038 kronor och omfattar skåp, sockel och bänkskiva. Priset är exkl. diskho, blandare, vitvaror och belysning.
Lantkänsla. Lindö ljusgrå plus, Marbodal, rekommenderat pris 172 000 kronor. Ingår: stommar, luckor, handtag, laminatbänkskiva, diskho samt blandare. Pris inklusive bänklösning i marmor som på bilden är 200 000 kr.
Ta i trä. Dessa träluckor kommer från Ikea. Ett helt kök kostar 84 658 kronor. Då ingår upphängningsskena, skåp, fronter, bänkskivor, inredning, gångjärn, diskbänkar, blandare, täcksidor, dekor-/krönlister, ben, socklar och knoppar/handtag samt vitvaror, bänkbelysning och låddämpare.
Köksö . Modellen Athena i färgen köksgrå från HTH. Cirkapris 73 500 kronor för luckor på skåp och köksö, sockel och handtag. Bänkskiva, handfat, blandare, belysning, köksö och vitvaror tillkommer.
Retro. Ängadal från Åraslöv doftar funkis men har moderna detaljer som plexiglasdörrar och gallerhyllor. Pris 130 000 kronor (exkl vitvaror, bänkskiva, vask, kran).
Pastell. Kallarp från Ikea i mintgrön. Pris: 51 990 kronor. Då ingår upphängningsskena, skåp, fronter, bänkskivor, inredning, gångjärn, diskbänkar, blandare, täcksidor, dekor-/krönlister, ben, socklar och knoppar/handtag samt vitvaror, bänkbelysning och låddämpare.
Mörka toner. Kökslucka Bistro ask i brunbets från Ballingslöv. Pris per lucka är 1600 kronor/764x595. Handtag i krom och läder kostar 169 kronor. Bänkskivan kostar 5500 kr/lpm, 20 mm tjock kompositskiva i carrara.
Foto: Marcus Lawett / Marcus Lawett
Vitt och marmor. Helags från Storsjökök. Vita luckor här kombinerat med grön marmorskiva. Kökssnickerier, bänkskivor, underlimmad diskho, 82 500 kronor.
1 / 10

För många är köket hemmets hjärta. Det är här vi tillbringar stor del av vår tid. Att köpa ett helt nytt kök är en stor sak. Och många frågor uppstår.

Vad kostar det? Ska det vara modernt och yteffektivt eller kanske ha en lantlig stil? Vilka tillbehör är värda att lägga extra slantar på? Vi tog hjälp av en expert för att få lite vägledning.

Den stora trenden just nu är att skapa en personlig prägel i köket berättar Marianne Färlin som jobbar som marknadschef på Vedum Bad och Kök.

– Bland annat genom att blanda gammalt och nytt eller att välja en kulör som man tycker om och jobbar med olika nyanser, det är populärt just nu. Eller att man färgkoordinerar köket med exempelvis väggkulören.

Till att börja med bör man sätta sig ned och fundera över vilka behov man har förklarar Marianne Färlin.

– Utgå från en lösning som passar din stil och dina behov, försök hitta en balans mellan design och funktion. När det gäller materialval så ger trä en levande och varm känsla, det är ett material som mognar vackert med tiden. Medan laminat är beständigt. Generellt sett så tänker många långsiktigt och vill ha ett hållbart kök. Efterfrågan på naturmaterial och natursten ökar.

Köksön är fortfarande mycket populär och en möbel som ingår i många köksinredningar och finns i åtskilliga utföranden.

– De flesta som får plats väljer att sätta in en köksö, som blir en användbar samlingsplats med lösningar för förvaring. Den kan också ersätta köksbord eller man kan ha barstolar till.

Hur mycket ska man räkna med att ett kök kostar?

–  Prisbilden varierar beroende på materialval och inredning i skåp och lådor, men ett normalstort kök kan man räkna med kostar omkring 70 000 kronor, säger Marianne Färlin.

I dag finns det en uppsjö av val när det kommer till köksinredning. Att låta skåpen gå ända upp i taket är ett sätt att maximera ytan, det finns även lösningar för dimmad belysning och smarta lådsystem. Danska företaget HTH har lanserat ett osynligt skåp för knivar och andra redskap som finns bakom övre delen av köksskåpet och med ett knapptryck går att hissa ned.

De flesta företag som tillhandahåller köksinredning erbjuder digitala verktyg där kunden kan rita upp sitt eget virtuella drömkök i 3D-format och testa hur det kommer se ut med olika val av material och detaljer. Då kan man också få en ungefärlig kostnadsuppskattning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!