Brandmännen litade på att lägenheterna var täta brandceller. Det blev 73-åriga Rolf Jeppssons död. Han lyckades inte ta sig ut utan dog av rök som tagit sig in i hans lägenhet. Foto: Dennis Meisner/TOPNEWSBrandmännen litade på att lägenheterna var täta brandceller. Det blev 73-åriga Rolf Jeppssons död. Han lyckades inte ta sig ut utan dog av rök som tagit sig in i hans lägenhet. Foto: Dennis Meisner/TOPNEWS
Brandmännen litade på att lägenheterna var täta brandceller. Det blev 73-åriga Rolf Jeppssons död. Han lyckades inte ta sig ut utan dog av rök som tagit sig in i hans lägenhet. Foto: Dennis Meisner/TOPNEWS
Rolf Jeppson blev 73 år. Foto: PrivatRolf Jeppson blev 73 år. Foto: Privat
Rolf Jeppson blev 73 år. Foto: Privat
Mats Flygare sitter i sitt hem en bit utanför Ystad. Han är fast besluten att ta reda på vad som hände när hans morbror Rolf Jeppsson dog. "Det ska inte behöva gå på det här sättet med de moderna metoderna och den samhällsberedskap vi har i dag", säger han. Foto: Ystads AllehandaMats Flygare sitter i sitt hem en bit utanför Ystad. Han är fast besluten att ta reda på vad som hände när hans morbror Rolf Jeppsson dog. "Det ska inte behöva gå på det här sättet med de moderna metoderna och den samhällsberedskap vi har i dag", säger han. Foto: Ystads Allehanda
Mats Flygare sitter i sitt hem en bit utanför Ystad. Han är fast besluten att ta reda på vad som hände när hans morbror Rolf Jeppsson dog. "Det ska inte behöva gå på det här sättet med de moderna metoderna och den samhällsberedskap vi har i dag", säger han. Foto: Ystads Allehanda

Huset blev dödsfälla efter dålig renovering

Publicerad

YSTAD. När branden på vinden i hyreshuset på Fridhemsgatan rasade som värst litade brandmännen på att byggnadens brandskydd skulle hålla.

Det gjorde det inte. En dålig renovering förvandlade fastigheten till en dödsfälla och 73-årige Rolf Jeppsson dog när rök tog sig in i hans lägenhet.

– Det är förfärligt. Vi är där för att rädda liv. Hade vi haft en indikation på detta så hade vi agerat på annat sätt, säger räddningsledaren Roger Larsson.

Natten mot nyårsafton får SOS in ett alarm om att det ryker från en köksfläkt i en av lägenheterna på Fridhemsgatan 5C i Ystad. Det visar sig att det brinner på vinden mellan trappuppgångarna D och E.

Räddningstjänsten står inför ett svårt val. Man har ont om folk och måste välja mellan att släcka elden eller bryta upp hyreshusets alla säkerhetsdörrar för att få ut alla som bor i fastigheten.

Brandmännen gör som man brukar och väljer det första. Man litar på att huset är byggt på rätt sätt och att lägenheterna ska stå emot elden och röken ett litet tag.

Dog av röken

Därför springer man bara runt och knackar på dörrarna för att uppmärksamma boende om att det brinner.

Det är först två timmar och 45 minuter efter att branden är släckt som man går runt i hyreshuset med en huvudnyckel och låser upp alla lägenheterna.

Längst upp i trapphus C, samma trappuppgång som larmsamtalet kom ifrån, hittar man 73-åriga Rolf Jeppsson liggandes medvetslös vid toalettdörren i närheten av lägenhetens ytterdörr. Rolf Jeppsson förs till sjukhuset men dör av den giftiga brandröken han har andats in.

Mats Flygare är Rolf Jeppssons systerson och han har sedan branden försökt ta reda på vad som verkligen hände.

Han är besviken på räddningstjänsten och säger att de borde ha insett att brandröken spridit sig till alla vindslägenheter i hyreshuset.

– Larmsamtalet kom från trappa C, samma trappa som min morbror bodde i. Om man vet det, varför bryter man sig inte in i de lägenheter i den trappuppgång som samtalet kommer ifrån? säger Mats och fortsätter:

– Min teori är att Rolf har försökt överleva. Han har ju tagit sig mot ytterdörren. Han har kämpat för sitt liv medan räddningstjänsten sprungit runt och knackat dörr.

Räddningstjänsten säger att man har gjort allt rätt. Lägenheterna i ett hyreshus är så kallade brandceller och ska stå emot rök och eld i 60 minuter.

"Insatsen hade gått fel"

– Denna information är något vi har med oss in i alla insatser, förklarar Roger Larsson, som var räddningsledare för insatsen den 30 december.

– Vi ser att branden är koncentrerad till vinden mellan trappa D och E. Vi är en begränsad trupp och vi påbörjar det som vi tror ska ge bäst effekt och det är att släcka elden. Vi litar på att byggnaden ska stå emot.

Roger Larsson skyller i stället på hyreshuset som han anser inte har hållit måttet. När branden är släckt och brandmännen går igenom alla vindslägenheter ser de att röken har nått lägenheterna längst upp i alla husets sex trappuppgångar. Det tyder på att något är fel, menar Roger Larsson.

– Vi måste lita på det byggnadstekniska. Vi tyckte att insatsen gick fantastiskt bra tills vi hittade den avlidne mannen. Det blev en kalldusch för oss. Vi förstod direkt att insatsen gått fel och att det behövde utredas, säger han.

"Borde ha evakuerats"

I slutet av veckan är Räddningstjänst syds utredning klar. Den kommer att visa att räddningstjänsten inte gjort något fel på plats, utan att det är en dåligt gjord renovering från slutet 1990-talet som förvandlat huset till en dödsfälla. Giftig rök har kunnat sippra igenom väggarna och vid ventilationskanaler till grannlägenheterna.

Enligt Ystadbostäders vd Lars Olofsson har de fem fastigheterna på Fridhemsgatan inspekterats regelbundet och brandinspektörerna har aldrig hittat något fel på husen. Han har inte läst utredningen, men säger att om den visar att det är fel på fastigheten så kommer de att titta på samtliga hyreshus på gatan.

– Visar det sig att det är tekniska brister kommer vi åtgärda det, och då kommer vi titta även på de andra huskropparna som renoverades, säger Lars Olofsson.

Lars Olofsson är precis som avlidne Rolf Jeppssons systerson Mats Flygare kritiskt till att räddningstjänsten inte bröt sig in i Rolfs lägenhet.

– Jag kan inte detaljerna mer än vad jag hört i andra och tredje hand, men att det har tagit nästan tre timmar för dem att komma in till honom låter inte bra eftersom den lägenheten låg nära brandkällan. Han borde ha evakuerats, säger Lars Olofsson till Kvällsposten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag