Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Husbilsbedragare dömda – miljoner i skadestånd

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Gärningsmännen hade ett eget kontor där de träffade sina offer
Foto: Arkiv
Bedragarna tog emot de lurade kunderna på sitt kontor. Bilden togs av en familjemedlem och ingår i polisutredningen.
Foto: Polisen
En av de husbilar paret lurat till sig.

Bedragarna som lurat över tio personer på husbilar värda miljontals kronor har nu fått sin dom. 

Paret, en man och en kvinna, dömdes till fyra respektive två års fängelse av Växjö tingsrätt. 

Pengarna och husbilarna är dock fortfarande försvunna.

Under fredagen kom domen mot paret som under augusti månad förra året lurat flera äldre husbilsägare. De hittade sina offer på nätsajten Blocket och uppgav sig vara en seriös bilfirma som kunde ställa upp som mellanhand för att göra försäljningen av husbilen smidigare. 

I en intervju till Kvällsposten berättade ett av gärningsmännens offer att paret gjorde ett ärligt intryck. Företaget hade inga skulder, de hade en kontorslokal där de tog emot sina ”kunder” och ingav förtroende hos sina offer. 

Bedragarna hade ett liknande modus när de lurade sina offer.

Husbilsägarna blev lovade att affären skulle ta en månad att genomföra. Men när offren väl lämnat över bilnycklarna och ägarbeviset syntes inte bilfirman, husbilen eller de utlovade pengarna till igen. 

Miljoner i skadestånd

Bedragarduons offer lurades på stora belopp.

”Jag hoppas det där paret kommer att sitta med skulder resten av sina liv”, har en av de utsatta tidigare berättat för Kvällsposten.

Varken pengarna eller husbilarna har återfunnits. Enligt åtalet misstänks husbilarna ha sålts i Polen eller något land på Balkan, men det är inget som gått att bevisa. 

”Utredningen har inte lyckats säkra några belopp”, har åklagare Lise-Lotte Norström tidigare berättat för Kvällsposten.

Paret, en 48-årig man och en 35-årig kvinna, döms nu för tio fall av grovt bedrägeri, ett fall av bedrägeri och ett penningtvättsbrott. 

Mannen döms till fyra års fängelse och kvinnan som enligt domen haft en mer underordnad roll döms till två års fängelse. De ska tillsammans betala nästan fem miljoner kronor i skadestånd till sina offer, enligt P4 Sveriges Radio.


SÅ UNDVIKER DU OSERIÖSA BILFÖRMEDLARE

Försäkringsbolaget If flaggar för att du ska vara extra vaksam när du säljer din husbil privat. Under de senaste åren har bedragare använt sig av flera olika sätt att lura privatpersoner som har lagt ut säljannonser.


Säljare som lagt ut en annons på exempelvis Blocket kan bli lurade genom falska bilförmedlare. De ringer upp säljaren och säger att de har en köpare till husbilen. Ofta är offren här äldre personer som bor utanför storstäderna.


Förmedlarna är vältaliga och mycket förtroendeingivande. De förmår ägaren att föra över registreringshandlingarna och upprättar ett kontrakt om när pengarna ska komma in. Det ser seriöst och lagligt ut, men säljaren ser aldrig susen av några pengar.


Det är svårt för den person som drabbas av ett bedrägeri att få vare sig försäkringspengar eller husbilen tillbaka. Den ordinarie bilförsäkringen gäller bara stöld och inte bedrägeri.


Fakta: Allt om Bilar/Expressen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV