Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Husbåt välte i Malmö – Åtta personer skadade

Malmö. Festen pågick som bäst ombord på husbåten i Västra hamnen i Malmö när den började gunga obehagligt.
På några minuter kantrade hela överbyggnaden och tippade ner i hamnbassängen.

40 personer följde med i haveriet.

- Jag hamnade i vattnet. Jag är chockad och nerkyld men okej, säger en kvinna som var med.
Åtta personer skadades - en av dem allvarligt, men inte livshotande.

Husbåten Solveig har legat vid kajen i Västra hamnen i Malmö sedan 2005, tillsammans med två likadana flytande hem. Så sent som i våras var den till salu.


På lördagskvällen ordnade ägaren en privat fest med ett 40-tal personer inbjudna. Kvällen till ära hade ett partytält riggats uppe på husbåtens tak - alltför många personer där uppe kan ha gjort hela byggnaden instabil.

Vid 20.20 märkte gästerna hur båten började röra sig på ett oroväckande vis.

- Det gungade liksom till, säger en kvinna som deltog i festen.

- När det hade gungat en stund kände vi hur allt började luta. Det kan kanske ha tagit några minuter innan alltihop välte ner i kanalen.

- Jag hamnade i vattnet och fick hjälp att komma upp. Nu är jag våt och känner mig chockad. Men det kunde ha gått mycket värre.

Robert Hansson jobbar på kaffebaren I Heart på Propellergatan, alldeles intill husbåtarnas kajplats. Han märkte tidigt att något höll på att hända.

- Jag hörde hur det knakade därifrån och tittade dit. Då såg jag hur hela husbåten började tilta och liksom la sig ner. Jag och min kollega Jens rusade dit och började dra upp folk ur vattnet.

- Vi stod upp till midjan i vatten och måste ha dragit upp tio-tjugo personer. Sedan har vi stängt serveringen och bara bryggt gratiskaffe till alla de inblandade - både festdeltagarna och poliserna och räddningstjänsten. Det är många som är kalla och frusna och behöver det.

Instängd på toalett

En kvinna var inne på toaletten och lyckades inte ta sig ut när båten kantrade. Dörren måste krossas utifrån för att hon skulle kunna räddas.
Vittnet Emil Strand var ute med sin flickvän och kom till platsen precis när båten hade havererat.

- Jag såg ett antal personer sitta på kanten och vänta på att få hjälp att komma därifrån. Och människor tittade ut genom dörröppningen och fönstren. Men jag såg ingen i vattnet.

- Det tog max fem minuter innan ambulansen kom. Jag såg att de förde ut någon som var skadad ur huset.

Av de åtta skadade fördes fem i ambulans till Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

En av dem hade allvarliga, men inte livshotande skador - vid 23.30 ville driftsansvarig sjuksköterska på akuten inte lämna några vidare uppgifter om den personens tillstånd.
Övriga festdeltagare fick filtar över sig och väntade länge innan det kom en buss som de fick gå in och sätta sig i. Där räknades de och fick lämna sina personuppgifter till polisen.

Först ett par timmar efter händelsen fick de lämna platsen. Många hämtades av anhöriga medan andra åkte hem i taxibilar som räddningstjänsten beställt åt dem.

Räddningstjänsten satte in mycket stora resurser. Dykare från Trelleborg,

Helsingborg och Halmstad larmades för att hjälpa till, och även från kustbevakningen kom tre dykare för att bistå med sökandet i vattnet.

Polisen upprättar ingen brottsanmälan om det som hände. Eftersom det var en privat fest på en privatägd båt gäller inga särskilda regler eller föreskrifter om hur många som får vara ombord eller var de ska befinna sig.

Ingen brottsmisstanke

- Vi kommer att skriva en rapport eller PM om det som har inträffat. Men det finns ingen brottsmisstanke, säger Skånepolisens informatör Nils Norling.

- Polisen var på plats främst för att hjälpa räddningstjänsten.

Räddningsarbetet avslutades strax före midnatt. Dykarna skulle egentligen ha avslutat med att gå ner under den kantrade båten för att försäkra sig om att ingen hade förolyckats - men den insatsen avblåstes. Det var för farligt.

- Vi kan inte göra ett säkert dyk under huset eftersom överbyggnaden inte har kunnat förankras ordentligt. Ingen saknas heller från festen så vi har inget incitament för att ta en så stor risk, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!