Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hur firar du världstoalettdagen?

I Malmö rensar VA Syd bort 650 000 kilo skräp per år från avloppsvattnet. Foto: VA Syd
Endast för kiss, bajs och toalettpapper. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
– En enkel lösning är att alltid ha en papperskorg på toaletten, där det andra skräpet kastas, säger Monica Erlandsson, biträdande avdelningschef för avloppsvattenavdelningen på VA Syd. Foto: Va Syd

Malmö är sämst bland storstäderna. Och i Laholm är det inte mycket bättre.

När det gäller vad man spolar ner i toan.

– Hushållspapper, våtservetter och annat substitut till toapapper är tyvärr en vanlig fulspolning, säger John Lindberg, gruppledare på Laholmsbuktens VA, till SVT.

I dag uppmärksammas FN:s världstoalettdag, och nu vill myndigheterna få toalettspolarna att skärpa sig.

Toaletten är till för kiss, bajs och toalettpapper. Inget annat.

Enkelt va? Nej, inte för alla.

Att folk spolar ner tops, snus, kondomer och hushållspapper är ett stort problem för reningsverken som har till uppgift att rena det vi spolar ner i toan.

Av storstäderna är Malmö sämst. Där rensar VA Syd bort 650 000 kilo skräp per år från avloppsvattnet. Det motsvarar 1,4 kilo fulspolat material per Malmöbo och år.

Hushållspapper – nej

Att kondomer och tops strular till det kanske är lätt att räkna ut. Men även hushållspapper orsakar problem i reningsverken.

– Vi hoppas så klart att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper får många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper bland förbränningsbara sopor i stället. Men också att fulspolare tänker till innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger John Lindberg till SVT.

Under söndagen uppmärksammas sanitetsproblem i världen under FN:s världstoalettdag. För det är inte bara i Malmö som folk verkar ha det lite svårt med att skilja på spolbart och icke-spolbart material.

I fjol spolade invånarna ner 280 ton skräp i Halmstads och Laholms toaletter att jämföra med de 77 ton skräp som åkte ner i toastolarna i Varbergs och Falkenbergs kommuner.

Dyrt skräp

Enligt VA Syd orsakar skräpet en rad problem hos fastighetsägare, i pumpstationer och på avloppsreningsverken, 

Det kostar dessutom en hel del att åtgärda, VA Syds egna beräkning visar att kostnaderna för fulspolandet uppgår till 1,2 miljoner kronor per år för VA Syd.

Monica Erlandsson, biträdande avdelningschef för avloppsvattenavdelningen på VA Syd har därför ett enkelt tips på hur fulspolning kan undvikas.

- Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som hör hemma i toaletten. En enkel lösning är att alltid ha en papperskorg på toaletten, där det andra skräpet kastas, säger hon enligt ett pressmeddelande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!