Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundsmugglare togs av tullen vid brofästet

En 43-årig man från Serbien stoppades av tullen i Malmö med fem malteservalpar som han försökte smuggla in med falska papper. De avlivades.

Han misstänks även för att ha lyckats smuggla in fem shih tzu vid en tidigare resa.

När mannen stoppades av tullen vid Öresundsbron i Malmö i slutet av januari hade han fem malteservalpar i bilen.

Shih tzu-valparna fanns på massor av bilder i mannens telefon.
Foto: TULLVERKET
Valparna var lätta att sälja på Blocket – och de nya ägarna är mycket nöjda.
Foto: TULLVERKET / BLOCKET
Shih tzu-valparna får stanna kvar hos sina ägare i Sverige.
Foto: TULLVERKET
Hundarna hade bulgariska pass – men alla uppgifter var inte korrekt ifyllda.
Foto: TULLVERKET

Kontrollen visade att deras hundpass inte var korrekta – bland annat fattades signaturer.

Det visade sig dessutom snabbt att mannen dagen före hade försökt ta in hundarna i Sverige över Helsingborg, men även där stoppats i tullen av samma skäl.

Åkte tillbaka till Danmark

Då hade han synbarligen accepterat beskedet och åkt tillbaka till Danmark med nästa färja. Men när han nu kom tillbaka igen blev han misstänkt för smuggling.

Eftersom mannen frihetsberövades kunde de fem valparna inte kunde skickas tillbaka. I stället tillkallades en jourveterinär som avlivade djuren.

Under utredningen hittades bilder och meddelanden i mannens telefon som visade att han hade varit i Sverige i november med fem andra hundar – av rasen shih tzu.

Han hade haft hjälp att personer i Västsverige att annonsera ut hundarna på Blocket – där de hade sålts för 20 000 till 22 000 kronor per styck.

Får behålla sina hundar

De personerna var var också brottsmisstänkta, men avskrevs ur utredningen eftersom det inte gick att bevisa att de hade gjort sig skyldiga till brott.

Köparna av de insmugglade shih tzu-valparna får behålla sina hundar. Alla är förhörda i utredningen och berättar att de köpt valparna av mannens svenska kontakter.

Alla är mycket nöjda med att vara nyblivna hundägare och har inget negativt att säga om hur affärerna har skötts.

Den serbiske mannen åtalas nu för två fall av grov smuggling. Han nekar till brott och säger att han jobbar med hundar och handkar med dem – och han anser att papperen är i ordning.

TV: Här firar Anna 99-årsdagen med familjen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!