Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals deltog i ny demonstration i Malmö

Arne Lapidus rapporterar från Israel.
200 demonstranter tågade genom Malmö.
Foto: Fritz Schibli
Demonstrationen var för Palestina.
Foto: Fritz Schibli
Polisens rytteri kom till demonstrationen.
Foto: Fritz Schibli
Många demonstranter hade med sig palestinska flaggor.
Foto: Fritz Schibli
Polisen rytteri bevakade demonstrationen.
Foto: Fritz Schibli
Runt 200 demonstranter tågade genom Malmö.
Foto: Fritz Schibli
1 / 7

Under lördagseftermiddagen blossade ytterligare en ny demonstration upp i Malmö med runt 200 deltagare. 

Det finns i nuläget ingen förhöjd hotbild mot religiösa församlingar i Malmö, enligt polisen.

– Vi har haft dialog med dem och deras avsikt är att röra sig mot Gustaf Adolfs torg, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i Region syd.

Polisen har utlyst särskild händelse med anledning av en väntad demonstration i Göteborg under lördagen, kopplat till konflikten mellan Israel och Palestina.

Samtidigt har runt 200 personer samlats på Möllevångstorget i Malmö under lördagseftermiddagen för att demonstrera för Palestina. Polisen är på plats. 

– Det går lugnt till, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i Region syd. 

– Vi har haft dialog med dem och deras avsikt är att röra sig mot Gustaf Adolfs torg.

Enligt Kvällspostens fotograf på plats ropar demonstranterna olika slagord. Bland annat ”Stoppa terrorn mot Gaza”, ”Bojkotta Israel” och ”Vakna EU”. 

Flagga brändes

På fredagen skedde flera politiska demonstrationer med propalestinska budskap runtom i Sydsverige. Det började i Kristianstad, där runt 100 personer samlades på Stora torg vid 15-tiden på eftermiddagen. Demonstranter åkte även runt i bilar, vilket påverkade trafiken i innerstan.

– Det fanns också uppgifter om en flagga som eldats upp på Stora torg, säger Patric Fors, polisens presstalesperson i Region syd.

Flaggbränningen rubricerades efteråt som ofredande. Dessutom upprättade polisen en anmälan om brott mot pandemilagen i Kristianstad.

Det samma gällde i Växjö, där omkring 200 demonstranter samlades på Stortorget en timme senare. 

Polisen bevakade demonstrationen under lördagen.
Foto: Fritz Schibli
Demonstranterna rörde sig mot Gustav Adolfs torg.
Foto: Fritz Schibli
200 demonstranter tågade genom Malmö.
Foto: Fritz Schibli

Polisen har dialog med församlingar

Trots spänningarna som råder i Israel-Palestinakonflikten finns det ingen konkret eller förhöjd hotbild mot judiska eller muslimska församlingar, enligt polisen i Malmö.

– Vi för en dialog med de judiska församlingarna och även med muslimska församlingar. Det är en löpande kontakt, men utifrån konflikten som råder är det självklart att vi har en tätare kontakt än vad vi har annars, säger Freddy Nilsson vid Malmöpolisen till TT.

Ingen av fredagens demonstrationer hade fått tillstånd på förhand.

– Man får bara vara åtta stycken i en folksamling enligt pandemilagen. Vad jag har sett har det hela gått lugnt till när vi har kommit till platserna, säger Fors.

Ett 50-tal personer samlades i Malmö vid en politisk demonstration tidigare i veckan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen säger sig ”ta höjd” för fler demonstrationer i helgen. Bild från en demonstration i Malmö tidigare i veckan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En del av demonstrationerna har varit bilburna och inneburit brott mot trafiklagar. Bild från en demonstration i Malmö tidigare i veckan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trafikkaos vid demonstrationer

I Malmö och Helsingborg bröt liknande demonstrationer ut på fredagskvällen – men det påverkade då mest trafiken genom att demonstranter ”körde runt, viftade med flaggor och tutade”, enligt polisen.

Enligt uppgifter körde bilar även på trottoarer, i bussfiler och mot trafiken i Helsingborg samt blockerade trafiken i Malmö, vilket fick polisen att ingripa genom dialog.

Polisen förbereder sig på att det kan ske fler demonstrationer i helgen med anledning av den pågående och upptrappade konflikten i Mellanöstern.

Däremot var det en planerad demonstration i Malmö under lördagseftermiddagen, som ser ut att inte längre bli av, enligt polisen.

– Vi har tagit höjd för fler eventuella demonstrationer med politiska budskap. På vilket sätt vi har gjort det kan jag inte säga.

FLER NYHETER: Israels attacker mot Hamas underjordiska nätverk

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!