Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratals människor springer för Kim Wall

300 människor springer för Kim Wall.
Ingrid Wall med hunden Iso vid stranden utanför Trelleborg. Foto: Fanny Berg
Förra året var det 600 människor som sprang för Kim. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.
”Run for Kim” sommaren 2018. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.
Några av de 600 människor som sprang loppet förra året. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.

Ett lopp som betyder mer än puls, kondition och rätt löparskor. 

Under lördagen springer 300 personer loppet ”Run for Kim” för att hedra journalisten Kim Wall.

– Det har aldrig varit så viktigt som nu att stärka värdet för den kvinnliga journalisten, säger Ingrid Wall.

Den 10 augusti är det två år sedan journalisten Kim Wall, från Trelleborg, försvann. Kort efter hennes försvinnande stod det klart att hon blivit mördad på en ubåt utanför Köpenhamn.

Hon skulle göra ett reportage om uppfinnaren Peter Madsen. Det var också denna uppfinnare som blev hennes mördare och som dömdes till livstids fängelse på internationella kvinnodagen 2018.

– Vi vill ju att vår Kim ska minnas för den fantastiska journalist hon var och inte för det brottsoffer hon tyvärr blev, säger pappan Joachim Wall. 

Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall arrangerar för andra året i rad loppet ”Run for Kim” i Trelleborg. 300 personer har anmält sig för att springa fem till tio kilometer längs strand och hav i Gislövs strandmark utanför Trelleborg .

– Vi är inte ensamma i sorgen. Och det känns fantastiskt med sånt engagemang. Vår sorg blir inte lättare. Men vi delar den med andra, och det betyder mycket, säger Ingrid Wall.

Här börjar och slutar dagens lopp. Hjärtat har legat på stranden sedan mars 2018 för att hedra Kim. Foto: Fanny Berg

”Kim sprang denna runda”

Ingrid och Joachim Wall bor i närheten av platsen där loppet arrangeras och det är också där som Kim Wall är uppväxt. 

– Kim sprang själv denna runda när hon var hemma mellan sina frilansuppdrag utomlands, säger Ingrid Wall. 

Trots att loppet går av stapeln vid stranden utanför Trelleborg, så är det inte bara där som människor springer för att hedra Kim Wall. 

– Anmäler man sig så kan man springa precis var som helst vart man än befinner sig i världen. Om man så är i New York eller Shanghai, det spelar ingen roll, säger Ingrid Wall. 

För Ingrid och Joachim Wall är det viktigt att stå upp för de kvinnliga journalisterna. Därför vill de, i sin sorg, hedra sin dotter samtidigt som de vill skapa möjligheter för andra unga kvinnliga journalister. 

– Alla startavgifter som betalas för att anmäla sig till loppet går direkt till Kims minnesfond. Och på så vis kan vi fortsätta skicka ut unga kvinnliga journalister i världen, säger Ingrid Wall. 

Ingrid Wall vid stranden i Trelleborg. Foto: Fanny Berg

Stipendium till kvinnor

Minnesfonden har till syfte att tilldela unga kvinnor stipendium som vill ut och göra reportage runtom i världen i samma anda som Kim själv gjorde.  

Ingrid och Joachim Wall menar att det aldrig har varit så viktigt som just nu att stärka den unga kvinnliga journalistens värde och position.

– Idag är mindre än var tredje artikel skriven av en kvinna i Sverige. Om vi ska nå någon form av jämlikhet så ska varannan artikel vara skriven av en kvinna, säger Ingrid Wall.

I dag klockan nio springer 300 människor för Kim. För journalistiken. Och för livet.

– Denna dag kunde blivit en förfärlig dag. Nu väljer vi att göra så här. Sorgen är alltid där. Men i dag delar vi den med 300 andra människor, säger Ingrid Wall. 

Ingrid och Joachim Wall är också författare till boken ”När orden tar slut”. En bok om journalisten Kim Wall och sorgen över att förlorat en dotter. Foto: Adam Perez / Bonniers