Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratals malmöbor i protest mot nazism

Hundratals hade samlats på Möllevångstorget. Foto: Tomas Leprince

Hundratals Malmöbor samlades på Möllevången på söndagen för att visa sitt stöd efter nazistattacken i Kärrtorp förra veckan.

Tillsammans skrek ut de sin avsky mot nazism och fascism.

– Det är de goda människornas tystnad som är farligast, sade riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S).

I bitande kyla slöt Malmöborna upp på Möllevångstorget i centrala Malmö i en stödaktion för demonstranterna i Stockholmsförorten Kärrtorp som förra söndagen attackerades av flera maskerade och beväpnade nazister.

Samtidigt som manifestationen inleddes i Malmö klockan 12 hölls en jättedemonstration i Kärrtorp, omkring 16 000 människor deltog i den, och på flera andra håll i Sverige hölls liknande manifestationer till stöd för Kärrtorp.

Viktigt att närvara

– Det logiska svaret är att det är viktigt att vara här, vi måste visa att vi är många som inte tolererar nazism och rasism, säger Malmöbon Adam Turic, 30, en av de omkring 300-400 personerna som kom till Möllevångstorget.

Under den stillsamma manifestationen som inleddes klockan 12 hölls flera tal, bland andra av Jallow Momodou, ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa.

– Vi gör motstånd mot våldet. Vi får aldrig låta oss skrämmas. Genom att samlas här visar vi vårt stöd och solidaritet åt dem som drabbades i Kärrtorp, sade han och rev ner stora applåder.

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Hillevi Larsson pratade om vikten att protestera och göra sin röst hörd.

Började med klotter

– I Kärrtorp började det med nazistiskt klotter och propaganda och till slut fick de boende nog och började demonstrera. Men då blev de attackerade och det är hemskt, fegt och fruktansvärt.

– Men om syftet var att skrämma till tystnad har de misslyckats, vi är många som hörs nu, sade hon.

Den timslånga manifestationen avlöpte lugnt och utan störningar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!