De senaste veckornas upptrappade tonläge i debatten har lett till ökat antal hot mot Ilmar Reepalu. Han tror att Svante Weylers krönika i "Godmorgon, världen" förvärrat läget ytterligare. Foto: Joachim Wall
De senaste veckornas upptrappade tonläge i debatten har lett till ökat antal hot mot Ilmar Reepalu. Han tror att Svante Weylers krönika i "Godmorgon, världen" förvärrat läget ytterligare. Foto: Joachim Wall

Hundratals hot mot Ilmar Reepalu

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Malmös starke man Ilmar Reepalu anser att han orättvist pekas ut som judehatare.
Efter Svante Weylers hätska krönika mot honom i "Godmorgon, världen" i söndags talar han ut i Kvällsposten.
- Det var en besinningslös attack mot mig som person och den skrämmer mig.
Det började med kommunalrådet Ilmar Reepalus uttalanden om judars ökande känsla av rädsla och otrygghet i Malmö.Journalisten och förläggaren Svante Weyler. Foto: Jonas Lindqvist
Kritiserade uttalanden som han själv anser har förvanskats och som nu används i en hatkampanj mot honom.

"Blev förfärad"

Droppen som fick bägaren att rinna över var Svante Weylers krönika i "Godmorgon, världen" i P1 i söndags.
- Jag blev förfärad när jag hörde den. Jag trodde inte att man fick uttrycka sig så i public service, inte ens i formen av en krönika.
- Jag framställs nästan som om jag var en bödel i utrotningslägret Treblinka.
De senaste veckornas upptrappade tonläge i debatten har redan lett till ökat antal hot motIlmar Reepalu.

Hotfulla mejl

Han har fått hundratals hotfulla mejl och han tror att Svante Weylers krönika förvärrar läget ytterligare.
Ett av mejlen innehåller en bild på en Magnumrevolver, samma typ som Olof Palme sköts med, och en kula som är på väg ut ur loppet.
- Kulan är försedd med en Davidsstjärna och i texten står det "Dead or alive. You have the choice" och så är det undertecknat med Israelic Military Force.
- Andra har berättat för mig att det här påminner om den hatkampanj som bedrevs mot Olof Palme månaden innan han mördades.
Ilmar Reepalu har övervägt att anmäla Sveriges radio, men han nöjer sig med att han får motsvarande programtid i "Godmorgon, världen" nästa söndag för att få ge sin version.
- Jag kan inte förstå hur Svante Weyler fått vara så infantil och uppge saker som jag aldrig sagt. Är hans syfte att påverka valutgången i Sveriges tredje stad?

Skärpt skydd

Den ökande hotbilden har lett till att personskyddet runt Ilmar Reepalu skärpts.
För snart fem år sedan utsattes han för ett allvarligt attentat när två skott från ett automatvapen sköts in i hans arbetsrum från en förbipasserande bil.
- Efter det hade jag ständigt personskydd under 1,5 år.
Ilmar Reepalu har en dialog med Säpo, men han vill inte gå in på vilka skyddsåtgärder som vidtagits.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag