Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratals doppade sig på dopparedagen

Systrarna Sofia och Anna Eklund i Haverdal tog ett dopp på julaftonen. För Sofia var det för fjärde gången, Anna gjorde sin debut.
Foto: Privat
Juldoppet i Haverdal år 2014.
Foto: / EXPRESSEN NIKLAS HENRIKCZON

Vem känner inte för att väcka kroppen med något uppfriskande under julen?

I Halländska Haverdal har byborna i 13 år börjat varje julafton med att kasta sig ut i det iskalla havsvattnet.

– Man får en adrenalinkick! Det är skönt med något annorlunda som bryter av på julaftonen, säger Sofia Eklund, som badat fyra jular i rad. 

Ett iskalltdopp i havet vid klockan elva på julaftonsförmiddagen, för invånarna i Haverdal är det en tradition med tretton år gamla anor. Det var familjen Lundgren som 2005 kom på idén med ett julaftonsbad.

I år samlades ett hundratal personer för att springa ut i vattnet tillsammans. Lika många stod på stranden som åskådare av spektaklet. 

"En kick"

En av dem som doppade sig var 25-åriga Sofia Eklund. Hon läser till hälsopedagog i Göteborg men är uppvuxen i Haverdal och hemma hos föräldrarna över julen. Sedan fyra år tillbaka innebär julen även ett dopp i det kalla blå för Sofia.

– Man får som en adrenalinkick rent fysiskt, dessutom är det roligt att stå och tagga inför att springa ut tillsammans med de andra. Man står och huttrar och sedan räknar man ner och springer ut, säger Sofia Eklund.

– I år var det snällt väder och det här var mitt varmaste år, om man kan säga så! skrattar Sofia.

Hon tycker om att julbadet bryter av i julaftonslunken med mat och Kalle Anka. 

– För mig är det fjärde gången som jag julbadar. Man sitter ju inne väldigt mycket på julen och det är skönt att något händer. Det är en bra start på dagen tycker jag! Efteråt inser man att det inte är så kallt trots allt.

Debutbad för vissa

Sofia berättar att julbadarna blir fler och fler för varje gång –  har man väl börjat kommer man tillbaka år efter år. Men Sofia har inte velat tjata på familjemedlemmarna för att de ska följa med och bada, men i år fick hon äntligen sällskap ut i vattnet. Storasyster Anna hakade på och gjorde sin debut som julbadare.

– För henne var det första gången. Jag har inte ens försökt få med mig min syster tidigare men i går började hon fråga om badet och sen var det inte svårt att övertala henne att följa med, berättar Sofia Eklund.


LÄS MER: Här firar de med en iskall jultradition 


Efter det kylslagna doppet vankades ett varmt bastubad för systrarna.

– Det är lite värre för dem som ska åka bil direkt efteråt. Vi bastade, duschade varmt och åt frukost efteråt. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!