Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals anmälningar mot mobilsurfande busschaufförer

Skånetrafiken får in flera hundra anmälningar varje år om chaufförer som använder mobiltelefonen samtidigt som de kör. Foto: Läsarbild/Arkiv
David Erixon är Nobinas presschef, enligt honom råder det nolltolerans. Foto: Johan Töpel

Varje år får Skånetrafiken flera hundra anmälningar om busschaufförer som använder mobiltelefonen när de kör. 

En chaufför som tittade på film samtidigt som han körde regionbuss har fått sparken. 

– Vår internutredning är nu avslutad och föraren jobbar inte längre kvar. Det råder nolltolerans mot rattsurfande, säger Nobinas presschef David Erixon.

Chaufförer som pratar i telefon, chaufförer som skickar sms, chaufförer som tittar på film under färd. Och de gör det samtidigt som de kör. 

Varje år får Skånetrafiken flera hundra anmälningar om chaufförer som använder mobiltelefonen när de kör trots att de har passagerare i bussen. Skånetrafiken skickar vidare anmälan till bolaget som busschauffören kör för. 

Enligt Sydsvenskan har Nobina under det senaste året utrett ett tiotal allvarliga ärenden med mobilsurfande i Skåne. 

En av de senaste anmälningarna rörde en chaufför som tittade på film samtidigt som han körde regionbuss. Han har nu fått sparken. 

– Det råder nolltolerans mot rattsurfande, säger Nobinas presschef David Erixon till Sydsvenskan

Passageraren som anmälde filmade även chauffören. Det var det som fällde avgörandet, annars är det ofta ord mot ord som gäller och då är det svårt att bevisa att något fel begåtts. 

– Sedan nya bevis framkommit genom media kunde utredningen mot den mobilsurfande föraren återupptas och arbetsrättsliga åtgärder kunde vidtas, säger David Erixon.

Förra hösten åtalades en chaufför hos Nobina efter att ha fokuserat på sin mobiltelefon i stället för hur han körde. Det slutade med att han krockade med en personbil på Köpenhamnsvägen i Malmö.Foto: Polisen

Fångades av bussens kameror

Under det senaste året har fem busschaufförer i Skåne mist jobbet efter anmälningar om mobilprat eller mobilsurfande under körningen. Förra hösten åtalades en chaufför hos Nobina efter att ha fokuserat på sin mobiltelefon i stället för hur han körde. 

Den aktuella färden pågick i flera kilometer och slutade med att bussen till sist, efter att ha kört ut från en busshållplats, krockade med en personbil på Köpenhamnsvägen i Malmö.

Åklagaren hänvisade till vittnesmål från flera passagerare i bussen och i den tekniska bevisning ingick filmer från fem kameror i bussen.

De stöder till stora delar det påstådda händelseförloppet - att chauffören framfört bussen med mobiltelefonen i handen.

”På filmen syns hur chauffören sitter med mobiltelefonen i vänster hand, medan höger han är på ratten. Bussen är i rörelse när filmen startar”, står det bland annat i polisens protokoll.

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.