Foto: Jan Emmanuelsson/Photomedia
 Foto: Jan Emmanuelsson/Photomedia

Hundratalet fordon i masskrock i Skåne

Publicerad

Ett hundratal fordon var på tisdagen inblandade i en stor trafikolycka vid Tranarpsbron utanför Klippan.

En man dog och 46 personer skadades, fyra av dem allvarligt.

- Det är en mycket omfattande olycka. En katastrof, säger Dennis Borg, brandinspektör i Helsingborg.

Strax efter elva på tisdagen inträffade en stor trafikolycka vid Tranarpsbron utanför Klippan på E4 i norrgående körriktning.

Ett 50-tal lastbilar och ett 50-tal personbilar var inblandade i olyckan. Polisen rapporterade först att tre personer dött och omkring 20 skadats. Polisen ändrade senare under kvällen uppgifterna till att en person dött i olyckan. Det är oklart om mannen körde lastbil eller en personbil.

- 46 personer har skadats, fyra har allvarliga men inte livshotande skador, säger Mia Sandgren, Skånepolisens pressinformatör.

Enligt polisen har det under förmiddagen varit väldigt halt, svårt väglag, dimma och dålig sikt på olycksplatsen.

Räddningstjänsten tillkallade bussar som skulle värma folk som inte skadats men befann sig på platsen.

"Värsta olyckan"

Vid 14.30 var alla allvarligt skadade förda till sjukhus. Några av de lindrigt skadade samt oskadda befann sig fortfarande i räddningstjänstens värmebussar under bron.

- Vi håller nu på att gå igenom om det finns någon fastklämd kvar i något fordon på bron, säger Dennis Borg.

Räddningsledaren Jonas Hellsten, som är på plats, säger till Hd.se att det är den värsta olyckan han har varit med om under sina 30 år i arbetet.

- Det tvivlar jag inte en sekund på. Det är en mycket omfattande olycka. En katastrof, säger Dennis Borg, brandinspektör i Helsingborg.

Enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad körde en bil genom broräcket och hamnade nere i ån. Sökhundar från polisen ska söka igenom området under bron, rapporterar tidningen.

Även en ambulans uppges ha varit inblandad i den stora trafikolyckan.

E4 har stängts av mellan Östra Ljungby och Åstorp. Trafikverket satt under tisdagskvällen i möte med polis och räddningstjänst för att diskutera när trafiken kan släppas på igen.

– E4 är stängd på Tranarpsbron i båda riktningarna. Efter klockan åtta på onsdag morgon får vi en ny prognos för när bron kan öppna för trafik. Vi måste se till att eventuella skador på vägen besiktigas och åtgärdas, säger Denny Josefsson, informatör vid trafikverket.

Trafiken leds om till riksväg 13 och 21 via Klippan.

Förstärkning på sjukhuset

Helsingborgs lasarett har gått upp i förstärkningsläge efter den svåra olyckan. Det innebär att sjukhuset har möjlighet att ringa in extra personal för att kunna ta hand om alla skadade.

Lasarettet har tagit emot nio personer som är måttligt till mer skadade. Ingen operation har behövt utföras och personalen hålls kvar tills vidare. Det berättade biträdande sjukhuschef Kjell Ivarsson på en presskonferens vid 15-tiden.

Ängelholms sjukhus har tagit emot 25 personer med lindriga skador medan fyra skickades till Kristianstad i ambulans.

– Personerna som transporterats till oss har rygg och nacksmärtor men läget är stabilt, säger Margareta Svalner, kommunikationschef på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Klippan och flera närliggande kommuner har satt i gång sina krisstaber och börjat organisera stödgrupper.

Magnus Andersson
Magnus Andersson
Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag