Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hunden Tyson svårt misshandlad av tjuvar

Skyddade valpen. När Hatidza Camdzic kom hem hittade hon inte bara huset upp och nedvänt av inbrottstjuvar. Hon hittade även rottweilern Tyson, 4, svårt misshandlad och valpen Magic svårt skärrad. "När Tyson inte kunde skydda hemmet har han i alla fall försökt skydda valpen", säger Hatidza Camdzic. Foto: Niklas Henrikczon

ANDERSTORP. Hatidza Camdzic, 25, var hemifrån några timmar.

Väl tillbaka hade inbrottstjuvarna vänt upp och ner på huset och lämnat rottweilern Tyson, 4, svårt misshandlad.

- Hade de tagit honom ifrån mig hade jag brutit ihop totalt, säger hon.

Det var i torsdags eftermiddag inbrottet upptäcktes. Hatidza Camdzic hade varit och hälsat på sin farmor på sjukhuset tillsammans med sin mamma och dotter några timmar. När de kom tillbaka till villan i Anderstorp förstod de att något var fel.


Tyson efter misshandeln.

- Det var rörigt och det låg tabletter utspridda på köks­golvet, kläder var slängda överallt. Det såg inte klokt ut. Det såg ut som om en tornado hade dragit förbi, säger Hatidza Camdzic.

De två hundarna som i vanliga fall brukar komma springande tycktes inte finnas någonstans.

- Jag fick panik när jag förstod att vi hade haft inbrott och börjar ropa på dem, säger Hatidza Camdzic.


Kröp fram till matte

Rottweilern Tyson dök till sist upp i dörröppningen med valpen Magic, en rhodesian ridgeback, i släptåg.

- Tyson nästan kröp fram längs med golvet och i samma stund som valpen fick syn på mig gallskrek han, säger Hatidza Camdzic.

Rottweilern hade blåmärken över hela kroppen. Veterinären kunde senare konstatera att hunden hade fått motta ett stort antal slag mot huvudet och hade en kraftig hjärnskakning. Först i går kunde Hatidza Camdzic börja ge hunden smärtstillande.

- Man kunde se i hela huset hur Tyson kämpat för att hålla tjuvarna borta. Det finns hål i dörrar och märken på dörrkarmar och lister.

Hatidza Camdzic säger att den lugna familjehunden som hon lämnade hemma inte längre finns kvar.

- Han är fortfarande i chock. Han har alltid varit en familjehund, men i går när en man gick förbi huset morrade han och skällde. Jag hoppas att han kan bli den hunden han en gång var.

Hatidza Camdzic känner en stor otrygghet efter inbrottet och vågar knappt lämna trädgården.

- Sakerna går att ersätta, men inte ett liv. Man kan se på dörrkarmarna att tjuvarna haft med sig ett vasst föremål som de slagit med. Hade de träffat Tyson hade han kanske inte varit vid liv.


Kan vara tre gärningsmän

Händelsen är polisanmäld och polisen tror att det åtminstone handlar om tre gärningsmän. Hatidza Camdzic hoppas att de skyldiga snart ska hittas.

- Jag vill av hela mitt hjärta att de åker fast. Människor som gör sådana här saker ska inte få gå runt på gatorna. Jag hoppas Tyson i alla fall fick in något bett.

FAKTA

Misshandel av djur

Jordbruksverkets bedömning är att samma kriterier för miss­­­­­­­­­­handel bör gälla både djur och människor.

Om en person tillfogat djuret en synlig skada så kan det bedömas vara misshandel. Länsstyrelsen ­ ska göra en bedömning mot ­bakgrund av omständigheterna i ärendet jämfört med formulerin­garna i 3 kap. 5 och 6 §§ ­brottsbalken:

5 § Den som tillfogar en annan person/djur kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

6 § Är brott som i 5 § sägs att anse som grovt, ska för grov ­misshandel dömas till fängelse, lägst ett och högst tio år.

Vid bedömande huruvida brottet är grovt ska särskilt beaktas, om gärningen var livsfarlig eller om gärningsmannen ­tillfogat svår kroppsskada eller ­allvarlig sjukdom eller eljest visat särskild hänsynslöshet eller råhet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!