Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hunden Saga har bara månader kvar att leva

Saga lider av en aggressiv cancer.
Foto: Privat
Emelie Ekroth, 34, i Halmstad har haft sin hund Saga sedan hunden var så liten.
Emelie uppsökte djursjukhuset Evidensia i Helsingborg.
Enligt de bedömningar som gjorts har Saga månader kvar att leva.
Foto: Privat
Totalt har turerna på djursjukhuset kostat 62 289 kronor och Sagas försäkring är tömd.
Foto: Privat

När hunden Saga drabbades av knölar i juvret sökte hennes matte den bästa vården.

Men nu har en aggressiv cancer spridit sig och Saga kan ha bara månader kvar att leva.

Hennes matte Emelie Ekroth är starkt kritisk mot djursjukhuset och säger att de först missade en tumör - och sedan opererat hennes älskade hund på fel sida.

– En hund kan bli sjuk, så är det. Men jag tänker "om" - om de hade tagit bort rätt sida, då hade vi inte suttit i den här situationen, säger hon.

Emelie Ekroth, 34, i Halmstad har haft sin hund Saga sedan hunden var så liten att hon fick flaskmatas.

Som många hundägare ser hon sin nu elvaåriga hund som en familjemedlem och säger att hon skulle göra allt för henne. Så när det vid ett veterinärbesök upptäcktes knölar i Sagas juver sökte Emelie sig till djursjukhuset Evidensia i Helsingborg för att hon hört att de skulle vara specialiserade inom området.

Men ett halvår senare har hon en helt annan bild av sjukhuset. Hon menar att deras två missar gjort att Saga nu bedöms ha få månader kvar att leva.

– Min hund har blivit utsatt för livsavgörande missar, fått utstå smärta i onödan då dom amputerat fel juverdel och har nu en cancerdiagnos som involverar en lymfknuta som hade kunnat förhindras om dom tagit rätt juverdel, säger hon.

Det var i somras som knölarna upptäcktes. Tillsammans med djursjukhuset beslutades att de skulle opereras bort.

Men Emelie Ekroth säger att hon fick fel information efteråt.

– Kirurgen ringde upp mig med provsvaren på knölarna som tagits bort. Han sa: "hon har en snäll form av cancer, det behövs ingen uppföljning". Men jag bad om namnet på tumörerna och kollade upp dem och det verkade jättedåligt. Så jag kontaktade onkologen, säger hon.

Där ska hon ha fått förklaringen att man kallat det godartat för att tumörerna hade rena kanter och ingen spridning syntes. Men vid undersökningen hittades ännu en tumör.

En knuta i vänster juver och en i höger upptäcktes.

Hon och veterinärerna kom efter en ultraljudsundersökning överens om att den lilla tumören på höger sida skulle tas bort lokalt och den vänstra tumören man fann med ultraljudet skulle tas bort i sin helhet tillsammans med tillhörande lymfknuta.

Men efter operationen visade det sig att det stora ingreppet gjorts på höger sida. Tumören fanns kvar på andra sidan.

– Först var jag jätteglad över att det gått bra, men när jag såg att det var höger blev jag helt skräckslagen. En jättestor operation som är gjort i onödan. De har tagit bort den friska lymfkörteln, säger hon.

– Kirurgen har inte lyssnat på mig, inte öppnat journalen eller tagit fel på höger och vänster.

När väl den sjuka sidan kunde opereras, i november, hade det gått för långt tid, menar hon. Det dröjde eftersom onkologen tyckte att Saga behövde återhämta sig efter tidigare operationer.

Enligt de bedömningar som gjorts har Saga månader kvar att leva. Hennes matte är förkrossad och menar att hundens liv kanske hade kunnat räddas.

Totalt har turerna på djursjukhuset kostat 62 289 kronor och Sagas försäkring är tömd. Resterande behandlingar får Emelie Ekroth därför bekosta själv.

Henriette Ström, chefsveterinär på djursjukhuset Evidensia, säger att hon inte kan prata om en enskild patient.

– Vi har sekretess kring journalen så jag kan inte gå in i detaljer.

Men enligt ett brev hon skickat till Emelie Ekroth framgår att hon har en annan bild av förloppet. Där står ord mot ord.

"Vi menar att vi har behandlat Saga efter den vetenskap man har i dag och att vi alltid har försökt att informera och rekommendera det bästa och mest medicinskt korrekta för Saga", skriver Henriette Ström i ett brev till Emelie Ekroth.

– Bra vetenskap innefattar att man kan göra skillnad på höger och vänster och inte utsätta min hund för en operation utav fel sida. Jag vill ha en ursäkt men även att pengar återbetalas samt ett skadestånd för att dom tagit bort fel juver och gett min hund mycket sämre förutsättningar än vad hon hade behövt att ha, säger Emelie.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!