Hundföraren Ingrid Mariën var en av de som engagerade sig i sökandet. Foto: Privat
Hundföraren Ingrid Mariën var en av de som engagerade sig i sökandet. Foto: Privat

Hunden Molly föll ner
i brunnen – och dog

Publicerad

I över en månad var Golden retrievern Molly, 2, på rymmen innan hon hittades död ute på en åker i Everöd.

Hunden hade trillat ner i en öppen brunn och nu är markägaren – som också är kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla – polisanmäld för att inte ha lagt på locket.

– Man tycker ju att en kommunalpolitiker ska känna till sina regler, säger hundföraren Ingrid Mariën som deltog i sökandet.

I början av januari var hunden Molly och husse ute på promenad på Österlen. Eftersom hunden älskar att springa lös valde ägaren att koppla loss henne.

Men sedan hände något. Hunden fick upp ett spår och gav sig i väg.

– Vi vet inte om det var en hare eller en kanin eller ett rådjur. Men det hade aldrig hänt förut, säger Ingrid Mariën.

Efter försvinnandet inleddes en omfattande sökinsats efter den försvunna hunden. Ingrid Mariën, som är hundförare för ID-hundar – hundar specialtränade för att söka andra individer – var en av många som varit engagerade.

– Problemet är att hundar som är borta ett par dagar väldigt fort blir väldigt förvildade. Men vi hade läget under kontroll och visste var hon befann sig, säger hon.

Gruppen la ut lockbeten och fällor för att försöka fånga in hunden, men en dag fick ägaren ett samtal. En person hade hittat Molly död i en dagbrunn utan lock ute på en höståker.

"Mår otroligt dåligt"

Ingrid Mariën berättar att ägaren åkte ut till plasten för att identifiera hunden och sedan kontakt med markägaren – Leif Sandberg (C) kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla.

– Men han var bara nonchalant och uppkäftig. Och så bemötte han det hela med att det är djurägaren som ska hålla hunden kopplad. Det är ju katastrof, säger Ingrid Mariën.

Mollys ägare vill inte själv ställa upp på en intervju, men är tacksam för den hjälp han får.

– Han mår otroligt dåligt över detta och vill inte figurera, säger Ingrid Mariën.

Tidigare i veckan gjorde Ingrid Mariën också en polisanmälan med anledning av händelsen.

– Så här får det inte gå till. Om en vanlig Svensson hade råkat ut för detta hade det blivit katastrofala följder. Så då tycker man ju att en kommunalpolitiker ska känna till sina regler och dessutom är representant för Centern – som är jordbruk och djurens parti – då är det total skandal, säger Ingrid Mariën.

Välkomnar utredning

Leif Sandberg kan bara beklaga det inträffade.

– Det här är en oerhört sorlig historia och jag beklagar verkligen om hundägaren upplever att jag har varit otrevlig för det har absolut inte varit min mening.

Han tar också på sig det fulla ansvaret för att locket inte låg på plats.

– Det är absolut mitt ansvar och det är ingen som helst diskussion om det.

Leif Sandberg påpekar också att han inte har några synpunkter på att frågan kan få rättsliga följder.

– Jag välkomnar att en utredning görs och att ansvarsförhållandena klarläggs, men det finns inget uppsåt bakom. Här har det skett en olycka och ett misstag och jag är den första att beklaga detta. Tyvärr kan jag inte backa och få hunden till liv.

Ingrid Mariën tycker ändå att markägaren borde ha tagit ett större ansvar för brunnen på sin mark.

– Det hade lika gärna kunnat vara vi som varit ute och trillat i. Det hade kunnat vara vem som helst, säger hon.

 

Lokaltidningen var först med att med att berätta om händelsen.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag