Hunden Kira är en 6-årig amstaff. Foto: PrivatHunden Kira är en 6-årig amstaff. Foto: Privat
Hunden Kira är en 6-årig amstaff. Foto: Privat
Nu vill matte Izabella Becher, 20, varna andra hundägare. Foto: PrivatNu vill matte Izabella Becher, 20, varna andra hundägare. Foto: Privat
Nu vill matte Izabella Becher, 20, varna andra hundägare. Foto: Privat
Kira blev beskjuten med kulor från en Soft air gun. Foto: Akrivbild från en liknande händelse.Kira blev beskjuten med kulor från en Soft air gun. Foto: Akrivbild från en liknande händelse.
Kira blev beskjuten med kulor från en Soft air gun. Foto: Akrivbild från en liknande händelse.

Hunden Kira beskjuten under promenaden

Publicerad

Izabella Becher, 20, var ute och gick med hunden Kira i Klippan när Kira plötsligt blev beskjuten – kulorna kom från en soft air gun.

Nu vill hundägaren se ett stopp för det otäcka fenomenet.

–  Hur kan man göra så mot ett djur som inte kan försvara sig? frågar sig Izabella Becher.

På tisdagskvällen vid halv åtta-tiden var Izabella Becher, 20, ute med sin sexåriga amstaff Kira. De gick sin vanliga kvällspromenad genom centrala Klippan. Då hör Izabella hur det börjar smattra mot Kiras jacka.

– Plötsligt stannar Kira, tjuter till och hoppar runt. Då ser jag massor av gula kulor, säger Izabella Becher.

När Izabella såg kulorna förstod hon att de kom från en Soft air gun, Kira hade blivit beskjuten av ett flertal kulor och var vettskrämd. 

– Hon stod bara och skakade som ett asplöv rent ut sagt. Jag kunde inte få med henne ens genom att locka med godis utan jag fick bära henne en bit. Hon har aldrig varit rädd för något innan förutom nyårsraketer, säger Izabella Becher.

Izabella tittade sig omkring men kunde inte se var  kulorna kom ifrån. Runt omkring fanns många hus.

– De kan ha kommit från en balkong, ett fönster. Det är det som är så farligt, folk kan gömma sig var som helst.

Fler har drabbats

Izabella undersökte Kira men hittade som tur var inga skador, täcket hade tagit det värsta av skotten. När Kira hade kommit till ro och lagt sig så ringde Izabella polisen och anmälde händelsen. Sedan skrev hon ett inlägg på Facebook som fått starka reaktioner. Människor har visat sin sympati och många är också arga över vad som hänt. Det har även visat sig att Kira inte är den enda som har drabbats.

– Efter mitt inlägg har folk hört av sig till mig. I Klippan har det hänt att hundar skjutits med Soft air gun förut men även katter som skjutits med luftgevär, tyvärr. Varför vill någon skada ett djur? Folk är förbannade och oförstående för att det händer, säger Izabella Becher.

Tack vare att hunden Kira hade täcke på sig så klarade hon sig utan fysiska skador.Foto: Privat

Izabella vill uppmana andra som drabbats att anmäla till polisen. Hon är rädd för att ett djur en dag ska skadas allvarligt om ingenting händer.

– Folk anmäler oftast inte för att de vet att polisen oftast får svårt att få fram några spår men jag har anmält det till polisen just för att andra ska veta, och händer det igen så ligger min anmälan där, säger Izabella Becher.

"Förbannad och besviken"

Matten är förbannad och hon berättar att Kira, som annars aldrig varit rädd för något utom nyårsraketer, nu är orolig under promenaderna.

– Helt ärligt så är man nästan rädd att gå ut med sin hund på kvällen för man vet aldrig vad människor gör. Nu får man nästan dra med Kira ut på kvällen och det går inte att gå den vanliga rundan. Hon ville bara snabbt göra sina behov sedan snabbt hem.

Hon hoppas att allmänheten ska bli mer uppmärksamma på problemet och att det otäcka fenomenet på något sätt ska upphöra. 

– Jag är förbannad och besviken men samtidigt väldigt ledsen för Kira förstår ju inte varför hon blev utsatt och det går ju inte att förklara för ett djur att det inte var hennes fel. Hur kan man göra så mot ett djur som inte kan försvara sig, jag förstår inte meningen med det. Visserligen ska man inte skada någon alls, men att skada någon som inte ens kan försvara sig, det är fruktansvärt, säger Izabella Becher.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag