Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hunden hittade guld värt 40 000 kronor

Här upptäcker Tanush guldet i vattnet.
Foto: Privat
Smyckena har ett uppskattat värde på cirka 40 000 kronor.
Foto: Privat
Besim Beqiri.
Foto: Privat

På väg till ett bröllop försvann Raia Al-Aliys väska fullproppad med dyra smycken. 

En knapp vecka senare drog hunden Tanush till med årets fynd – och guldet kom tillbaka till ägaren.

– Det är helt fantastiskt, jag vet inte vad jag ska säga, säger Raia, 43, om Tanushs ägare Besim Beqiris efter att hon fått tillbaka sina smycken.

Knarkhundar, bombhundar – och guldhundar. Efter helgens insats tillhör Tanush det sistnämnda. 

På en helt vanlig middagspromenad letade Besim Beriqis hund fram ett innehåll värt 40 000 kronor. Vid en brunn i ett litet vattendrag i Bårslöv låg smyckena i det grumliga i vattnet.  

Blev hysterisk

En knapp vecka tidigare var Raia Al-Aliys från Hasslarp på väg till ett bröllop i Bårslöv, som ligger utanför Helsingborg. Inför bröllopet besökte hon sitt bankfack på Swedbank för att plocka ut sina dyrgripar till smycken som hon senare la i väskan.

– När vi plockat ut alla grejer från bilen var väskan borta. Vi vet inte om vi tappade den någonstans eller om någon hann ta den medan vi tog ut sakerna från bilen. Hela väskan var borta, säger Raia Al-Aliy. 

Raia fick panik, blev hysterisk och ledsen. Resten av kvällen oroade hon sig för vad allt tagit vägen. Försäkringsbolaget kontaktades och hon gjorde en polisanmälan. 

Där och då var allt försvunnet. 

En vecka senare ringde telefonen. Besim Beqiri hade då fiskat upp allt som hans hund hittade vid brunnen i Bårslöv. Förutom guldsmyckena fanns även kort från klädbutiker med ägarens namn på. 

– Klockan var tre eller fyra på eftermiddagen när jag ringde till henne och började ställa frågor om innehållet. Men det var klart och tydligt att det var hennes guld, säger Besim Beqiri. 

Fick tillbaka smyckena

Raia gick några minuter tidigt från jobb, slängde sig i bilen och körde hem till Besim för att hämta hennes smycken.

Plånboken med cirka 700 kronor i var visserligen borta, precis som körkortet. Men resten var där. 

– Det är helt fantastiskt att en människa gör så här. Jag har berättat det överallt nu och alla tycker det är fantastiskt. De bjöd mig och min man på kaffe när vi kom dit. Vi ville tacka honom på något sätt, men han ville inte ha någon belöning. I stället fick hans tre söner femhundra kronor var, säger Raia Al-Aliy och fortsätter:

– De är så goa människor, så vi sa att vi ville hålla kontakten och träffas för att lära känna varandra, när de har tid. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!