Tidigt på söndagsmorgonen var Helene Johansson och den belgiska vallhunden Gizmo ute på en promenad vid Idrottsvägen i småländska Ruda. Under promenaden fick Gizmo syn på en varmkorv, som han åt upp i ett nafs.
– Jag såg att han hade något i munnen och tänkte först att det var en pinne. Men det var en korv som han svalde på en gång, säger Helene Johansson.
Framåt eftermiddagen började sedan Gizmo bli rejält sjuk. Det började med kräkningar och efter några timmar blev Gizmo även vinglig, vilket Barometern var först att rapportera om.
Helene Johansson tog kontakt med veterinär som rekommenderade henne att avvakta. Men på måndagsmorgonen var Gizmo ännu sjukare och då valde hon att söka vård.
– När vi skulle i väg till bilen med honom tog han bara några steg och sedan vinglade han omkull, säger Helene Johansson.
När Gizmo väl kom in till veterinär genomgick han en rad olika undersökningar. Prover togs och han blev även röntgad.
Men veterinärerna hittade ingen orsak till illamåendet.
– De kände och klämde men kunde inte hitta något onormalt. Så han fick stanna kvar till onsdagskväll och då fick vi veta att det var misstänkt glykolförgiftning, säger Helene Johansson.
Svåra brott att utreda
Helene Johansson har polisanmält händelsen men säger att hon inte har några stora förhoppningar att polisen ska lyckas hitta en gärningsman.
Inte heller polisen är allt för hoppfulla. Robert Loeffel, talesperson för polisen i Kalmar, berättar att brotten är svåra att utreda och att det oftast inte går att knyta någon person till de förgiftade matbitarna.
– Någon gång varannan eller var tredje månad får vi in den här typen av fall, säger han.
Vad kan ni göra för att hitta den som lagt ut de förgiftade matbitarna?
– Inte mycket. Det är generellt svårt att hitta gärningsmän i alla förgiftningsfall där folk lägger ut något. Det skulle vara om en person ser någon eller om en person kommer med ett tips som hjälper oss att titta i rätt riktning.
Fortfarande inte helt återställd
Gizmo är hemma igen sedan i onsdags kväll och är friskare. Men han är fortfarande inte helt återställd, berättar Helene Johansson.
– Han är mycket bättre, men han är lite ostadig fortfarande, säger hon.
Vad kan du rekommendera andra hundägare efter att ha varit med om detta?
– Låt aldrig hunden ta något från marken. Jag kommer aldrig mer låta honom smaka på något utan kommer vara mer noggrann.