Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hunden Fido är fel ras - nu ska han avlivas

Gatukorsningen Fido rymde hemifrån. Nu har rikspolisstyrelsen beslutat om avlivning.

Anledningen: Polisen påstår att hunden är en korsning av den förbjudna rasen amstaff.

– Han är min lilla baby, säger hundägaren Louise Bluhme Sørensen till bt.dk.

Den kritiserade danska hundlagstiftningen rör upp nya känslor. Nu är det gatukorsningen Fido som står i centrum. Efter att ha rymt hemifrån i februari fördes hunden till ett djurhem. Nu har rikspolisstyrelsen beslutat om avlivning.

Enligt polisen är Fido en korsning mellan American Staffordshire Terrier (Amstaff) och Alaska Malemute. Korsningar med amstaff är förbjuden enligt den danska hundlagen sedan 2009.

Enligt lagen är det inte polisen som ska bevisa att hunden är olaglig, utan bevisbördan ligger i stället på ägaren som måste kunna styrka att hunden är laglig.

"Vill hålla honom"

I morgon klockan 10.30 ska Fido avlivas. Louise Bluhme Sørensen kommer att få möjlighet att ta avsked innan veterinären sätter sprutan i hunden.

– Jag vill säga adjö, jag vill hålla honom när han har avlivats, säger hundägaren Louise Bluhme Sørensen till bt.dk.

Hon har ännu inte bestämt om hon ska vara med vid själva avlivningen, men kommer att åka till polisen vid 10-tiden i morgon. Men hon vet att hon vill få hem liket och begrava honom.

– Även om jag inte kan rädda min egen hund kanske jag kan rädda andra, säger Louise Bluhme Sørensen till bt.dk.