Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hunden Duko blev ihjälkörd – föraren smet från platsen

Hunden Duko blev 9 år gammal.
Foto: Privat
På vägen där Duko blev ihjälkörd är det hastigheten 40 km/h som gäller.
Foto: ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX SWEDEN

Mopsen Duko sprang ut på vägen i Östra Ingelstad och blev ihjälkörd.
Föraren smet från platsen, utan att ge sig till känna. 

– Det känns fruktansvärt, berättar ägaren Linus Gardhem.

Duko, en nioårig mops, blev i söndags ihjälkörd under ett kort obevakat ögonblick utanför sitt hem i Östra Ingelstad. Ägare Linus Gardhem är upprörd över bilister som inte håller hastigheten på vägen.

– Problemet är att man kommer direkt från en 70-väg, och sen blir det 40 km/h på vår väg. Det finns till och med en skylt som förvarnar att man ska sakta ner, säger han. 

Linus Gardhem bor tillsammans med sin sambo Emelie Atals och deras två små söner. Han berättar att Duko brukade springa runt på baksidan, men endast under uppsikt. Den här söndagen hade hunden ändå lyckats komma ut på baksidan och springa ut på vägen.

Där blev han ihjälkörd, och föraren smet från platsen. 

– Vi skulle ha gäster på kvällen och det var de som upptäckte att Duko låg på gatan, berättar Linus Gardhem. Det känns alldeles fruktansvärt att personen som gjorde det bara åkte iväg.

Duko blev påkörd mitt på vägen, där hastighetsbegränsningen är 40 km/h. 

– Föraren måste ha sett något, eller känt något. Oavsett om man kör på en människa eller ett djur så har man ett ansvar, säger Linus Gardhem. 

Stor oro för fortkörare

Varken Linus eller hans sambo Emelie såg det som hände, men Linus berättar att han har reagerat på att bilister kör för fort på vägen många gånger förut. 

– Alla här har en åsikt om fortkörningen, många som bor här är oroliga. Jag har kontaktat polisen och bett dem komma hit för att ha en fartkontroll. Det borde i alla fall skräcka av folk lite grann, säger han. 

Han berättar att deras grannar har hästar, och att de också varit nära att bli påkörda. Eftersom paret har två små söner tycker Linus att det känns otryggt när bilar och lastbilar kör så snabbt.

Vill fortsätta kämpa

Linus har själv varit i kontakt med Trafikverket och kommunen, med tanke på att så många bryter mot hastigheten. Men han tycker inte att han har fått något stort gensvar.

– De sa bara att vägen inte hade tillräckligt stort tryck, men jag det borde ju inte spela någon roll hur många bilar det är om olyckor sker, säger han. Jag blev arg och ringde upp fler gånger.

Andra gången fick Linus ett mer positivt svar, men han är fortfarande besviken för att han inte har sett någon förändring. 

– Det måste ske någon drastisk förändring, innan något mer hemskt händer, säger han. Jag hoppas att den här händelsen kan vara ett startskott för en förändring. Alla har rätt att bo tryggt så jag kommer fortsätta kämpa för att något händer. 

Sönerna saknar sin kompis

Parets två söner, som är 4 och 2 år, är jätteledsna över Dukos bortgång.

– De är ju ganska små men de är väldigt ledsna, berättar Linus Gardhem. De saknar att leka med sin kompis.

Duko, som blev nio år gammal, begravdes i parets trädgård.

– Vi ville ha honom nära så att han alltid är med oss, säger Linus Gardhem.