Hunden dog i het bil – någon stängde lucka

Enligt polisen har någon okänd sedan tagit bort kilen och stängt luckan. I det slutna kupéutrymmet steg snabbt värmen och till sist dukade hunden under. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle)
Vid det aktuella tillfället var det solksken och 25 grader varm i Helsingborg.
Foto: Christian Örnberg

Hunden dog i den skållheta bilen i Helsingborg.

Orsaken var att någon okänd stängt igen bagageluckan som hundägaren ställt upp på vid gavel.

Det var chockade vittnen som ringde polisen efter att man sett ägaren lyfta ut den livlösa hunden ur bilen, skriver Lokaltidningen.

Men när polispatrullen anlände till den aktuella parkeringsplatsen i södra Helsingborg var både bilen och djurägaren försvunnen.

Polisen kunde dock spåra det aktuella fordonet och hundägaren misstänktes inledningsvis för djurplågeri eftersom hunden lämnats kvar i den varma bilen i solen.

Gjorde allt

Senare skulle det dock visa sig att historien varit en helt annan.

Enligt polisen hade djurägaren verkligen gjort allt för att hunden skulle må bra i bilen under den stund ägaren var borta från sitt fordon.

– Han hade ställt upp bagageluckan på vid gavel och även satt dit en kil så den inte skulle slå igen. I hundens bur hade han också ställt in vatten, berättar polisens informatör Richard Glantz för tidningen.

Enligt polisen har någon okänd sedan tagit bort kilen och stängt luckan. I det slutna kupéutrymmet steg snabbt värmen och till sist dukade hunden under.

25 grader

Vid det aktuella tillfället var det solksken och 25 grader varm i Helsingborg. Det innebär att det på kort tid blir mycket varm i en stängd bil.

Enligt polisen är det nu hundägaren som är målsägande och brottsoffer i det aktuella och annorlunda fallet.

Svenska Kennelklubben har gjort undersökningar om hur varmt det kan bli i en bil som står i solen. Vid ett undersökningstillfälle uppmättes 69 grader i kupén.

På sin hemsida skriver kennelklubben att det är viktigt att ha kännedom om att hundar och barn inte kan reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna.

Kan avlida

När värmen stiger ökar också hundens flåsande och syret i bilen minskar. Hundar instängda i varma bilar blir stressade och kan slutligen avlida av värmechock.

Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubbens presstalesman, lät sig själv stängas in i ett fordon i solen.

– Det var olidligt varmt och det kändes som att jag brände mig på sätet. Det kändes som att det var mycket varmare än de 69 grader vi uppmätte, säger han till hemsidan.

Vem som stängt bagageluckan är okänt. Polisen tar gärna emot tips i ärendet.


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!