Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hunden Balto simmade efter de flyende tjuvarna

Här pustar Balto ut efter lördagskvällens hårda jobb som bland annat innehöll en jakt över frusen åkermark och en simtur i iskallt vatten.Foto: Polisen Halland
Polisens beskrivning av nattens hårda jobb på Facebook.Foto: Skärmdump

De misstänkta skrottjuvarna försökte komma undan genom att slänga sig i vattnet.

Men de hade inte räknat med hjältehunden Balto – som drog sin förare efter sig i vattnet och till slut kunde simma i fatt de stelfrusna tjuvarna.

Efter den lyckade insatsen fick han förstås beröm och en lång varm dusch.

Det är inte alla hundar som är av det rätta virket för att bli polishundar, men det har Hardstyles Balto, en rejäl schäfer.

Sent på lördagskvällen larmades han ut tillsammans med sin hundförare sedan en väktare jagat efter en skåpbil som synts lämna en skrot i Halmstad i hög fart.

Skåpbilen dumpas sedan vid norra infarten till E6 och tre män lämnade bilen till fots och försvann in i en mycket otillgänglig miljö.

Balto fick upp ett spår

Men Balto lät sig inte slås ned av vare sig det dåliga vädret eller de ogynnsamma förutsättningarna med mörker, blåst, snö och minusgrader. Han fick snabbt upp ett spår och försvann som en avlöning rakt in i mörkret.

Jakten efter de misstänkta tjuvarna gick över frusna åkrar, stock och sten och djupa diken, skriver polisen i Halland på sin Facebooksida.

Efter närmare fem kilometers jakt började Balto skälla när de närmade sig strandkanten till Nissan och där hittades en av de misstänkta tjuvarna.

Han greps men Balto var inte klar. I stället fortsatte han att spåra längs med Nissan och efter ytterligare några hundra meter slängde han sig ut i det iskalla vattnet och började simma.

Hundföraren kände hur hon inte längre bottnade utan fick börja simma hon också och drogs till slut efter Balto "likt en jolle efter en båt", skriver polisen.

När de är mitt ute i Nissan börjar Balto skälla igen och strax framför dem simmar de två andra misstänkta gärningsmännen.

Polishunden Baltos sköna dusch med hundföraren

Ställda inför faktum ger de upp och hela sällskapet tar sig tillbaka mot land där männen kan gripas.

Efter den lyckade insatsen åkte Balto och hundföraren tillbaka till stationen för att skriva rapport. Men innan de satte sig vid datorn tog de först en lång varm dusch tillsammans, skriver polisen på sin Facebook.

– Det var ett bra jobb, det var jäkligt kallt och besvärligt men de fixade det, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen i Halland.

I den dumpade skåpbilen påträffades en stor mängd kabel som misstänks vara stulen. Bilen är tagen i beslag.

Händelsen och polisens rapportering har väckt stor beundran på Facebook. På söndagskvällen hade nästan sjutusen personer gillat Baltos hängivna insats. Där fanns nästan 800 kommentarer och över 600 personer hade delat inlägget till sina vänner.

https://www.instagram.com/p/Bexn6B1HlFt/?taken-by=expressen