Hundinstruktören Dorn Josefsson tillsammans med de första bokhundsekipagen i Ljungby kommun. Till vänster Sandra Lanquist med sin Bernen Sennen Hero och till höger Maria Johansson med sin Cavalier King Charles Spaniel Johnny. Foto: Donnes hundtjänstHundinstruktören Dorn Josefsson tillsammans med de första bokhundsekipagen i Ljungby kommun. Till vänster Sandra Lanquist med sin Bernen Sennen Hero och till höger Maria Johansson med sin Cavalier King Charles Spaniel Johnny. Foto: Donnes hundtjänst
Hundinstruktören Dorn Josefsson tillsammans med de första bokhundsekipagen i Ljungby kommun. Till vänster Sandra Lanquist med sin Bernen Sennen Hero och till höger Maria Johansson med sin Cavalier King Charles Spaniel Johnny.  Foto: Donnes hundtjänst
En hund som uppmärksamt lyssnar när barnen högläser. Så ska läsintresset öka och även hjälpa dem med lässvårigheter. Foto: ScanpixEn hund som uppmärksamt lyssnar när barnen högläser. Så ska läsintresset öka och även hjälpa dem med lässvårigheter. Foto: Scanpix
En hund som uppmärksamt lyssnar när barnen högläser. Så ska läsintresset öka och även hjälpa dem med lässvårigheter. Foto: Scanpix

Hundarna ska lära barnen att läsa

Publicerad

Hero och Johnny ska bli ett par riktiga läshuvuden.

De utbildas nämligen till bokhundar i Ljungby kommun.

– En bokhund ska hjälpa barn med lässvårigheter att komma i gång med läsningen, säger hundutbildaren Dorn Josefsson.

Barn ska få hjälp med sina lässvårigheter – med hjälp av en hund. Just nu utbildas två hundar och hundförare i Ljungby kommun i ett års tid för att bli bokhundar.

– Hundarna används som ett pedagogiskt hjälpmedel för att nå ut till barnen och öka motivationen för att läsa. Det handlar om att barnen läser högt för en hund, säger Dorn Josefsson, som ansvarar för grundutbildningen.

En kravlös lyssnare

Hunden upplevs ofta av barnet som en kravlös och icke-dömande lyssnare, vilket kan leda till att den har en lugnande effekt i en situation som för många barn är stressande.

Det räcker dock inte att hunden ligger still och är snäll när barnet läser. Hunden ska vara uppmärksam och titta på barnet och kanske lägga huvudet i barnets knä.

– Hundarna varken skrattar eller tillrättavisar om barnet läser fel eller stakar sig säger Helene Ehriander, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, som driver projektet Bokhunden med finansiering från Allmänna arvsfonden.

"Kan locka fram mycket positivt"

Dessutom utsöndras hormonet oxytocin när barnet umgås med en hund, vilket verkar lugnande. Samma sak händer när äldre människor på äldreboenden klappar en katt.

I Sydsverige har Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Härryda kommun, Nybro kommun, Åstorps kommun, Östra Göinge kommun och nu Ljungby kommun valt att satsa på bokhundar.

– Forskning visar att hundar kan locka fram mycket positivt när det gäller inlärning hos barn, säger Helene Ehriander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag