Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundarna ska lära barnen att läsa

Hundinstruktören Dorn Josefsson tillsammans med de första bokhundsekipagen i Ljungby kommun. Till vänster Sandra Lanquist med sin Bernen Sennen Hero och till höger Maria Johansson med sin Cavalier King Charles Spaniel Johnny. Foto: Donnes hundtjänst
En hund som uppmärksamt lyssnar när barnen högläser. Så ska läsintresset öka och även hjälpa dem med lässvårigheter.Foto: Scanpix

Hero och Johnny ska bli ett par riktiga läshuvuden.

De utbildas nämligen till bokhundar i Ljungby kommun.

– En bokhund ska hjälpa barn med lässvårigheter att komma i gång med läsningen, säger hundutbildaren Dorn Josefsson.

Barn ska få hjälp med sina lässvårigheter – med hjälp av en hund. Just nu utbildas två hundar och hundförare i Ljungby kommun i ett års tid för att bli bokhundar.

– Hundarna används som ett pedagogiskt hjälpmedel för att nå ut till barnen och öka motivationen för att läsa. Det handlar om att barnen läser högt för en hund, säger Dorn Josefsson, som ansvarar för grundutbildningen.

En kravlös lyssnare

Hunden upplevs ofta av barnet som en kravlös och icke-dömande lyssnare, vilket kan leda till att den har en lugnande effekt i en situation som för många barn är stressande.

Det räcker dock inte att hunden ligger still och är snäll när barnet läser. Hunden ska vara uppmärksam och titta på barnet och kanske lägga huvudet i barnets knä.

– Hundarna varken skrattar eller tillrättavisar om barnet läser fel eller stakar sig säger Helene Ehriander, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, som driver projektet Bokhunden med finansiering från Allmänna arvsfonden.

"Kan locka fram mycket positivt"

Dessutom utsöndras hormonet oxytocin när barnet umgås med en hund, vilket verkar lugnande. Samma sak händer när äldre människor på äldreboenden klappar en katt.

I Sydsverige har Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Härryda kommun, Nybro kommun, Åstorps kommun, Östra Göinge kommun och nu Ljungby kommun valt att satsa på bokhundar.

– Forskning visar att hundar kan locka fram mycket positivt när det gäller inlärning hos barn, säger Helene Ehriander.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!