Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundarna håller vargen långt borta

Foto: Sandra Brox
Ingen rädd är för vargen här! När Bengt, Alvin och Asterix vaktar fåren kommer rovdjuren inte ens i närheten. Och skulle de förirra sig in i hagen - kommer de inte levande därifrån.

FAKTA

40-tal får rivna 


Hittills i år har vargar rivit ett fyrtiotal tamdjur i Västsverige, de flesta i Lilla Edets kommun, rapporterar Sveriges Radio. Det har fötts vargungar i det tre reviren Kynnefjäll, Kroppefjäll och Bredfjället.
Så här ser siffrorna för vargangrepen ut: Dals-Ed: 1 kalv, 1 hund. Lilla Edet: 27 får, 1 hund. Munkedal: 1 får. Tanum: 1 kalv. Uddevalla: 5 får. Vänersborg: 1 hund. Bengtsfors: 1 hund (skadad).

Vi kom därifrån, men det var tack vare att matte och husse, Anna-Lena och Svante Davidsson på vargrika Kynnefjäll var med oss och visade runt.
De är flockledarna både innanför och utanför staketet. Men är de inte i närheten är det Bengt som styr.
Han leder sönerna och unghundarna Alvin och Asterix, 13 månader gamla, med järnhand. Samtliga är av rasen Maremmano Abruzzese.

Nattpatrullering

Bengt vaktar hagen som går runt boningshuset och ladugården, där även hundarna äter och bor året runt. Resten är uppdelat mellan sönerna, som patrullerar var sin sträcka längs staketet hela nätterna igenom.
Ibland gäckas de av räven som vandrar på vägen utanför staketet som om den försöker provocera de lurviga bestarna.
Sen Bengt och hans "fru" Fiona kom till gården för några år sedan har inget av fåren hamnat i vargens käftar.
- Nej, men däremot tog räven några när hundarna vilade. Men den räven kom aldrig ur hagen igen när den dök upp nästa gång, berättar Svante.
De charmiga hundarna, som påminner om förvuxna golden retrievers, vaktar på nätterna och varnar inkräktare genom att skälla högt och ljudligt. Killarna runt gården och Fiona och hennes två döttrar i en hage längre bort.
Skulle en inkräktare ta sig in i fårhagen kallar "tjänstgörande vakthund" på förstärkning. En hund tar hand om inkräktaren, den andra föser fåren i säkerhet.

Regler finns

Men det är inte bara att släppa hundarna lösa i fårhagen.
När GT hälsade på var Viltskadecenter på väg att inspektera de nya unghundarna och kolla deras mentala hälsa. Detta sker nån gång om året.
- Det finns regler. Hundarna får till exempel under inga omständigheter hoppa över staketet, säger Anna-Lena.
Dessutom måste det finnas skyltar som talar om att området vaktas av hundarna.
Att det blev just den här rasen förklarar Anna-Lena så här:
- Det finns många bra herdehundraser, men den här är finare.
Vi håller med!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!