Malin från kattjouren och den nu föräldralösa kattungen.Malin från kattjouren och den nu föräldralösa kattungen.
Malin från kattjouren och den nu föräldralösa kattungen.
Katten Lina som dött.Katten Lina som dött.
Katten Lina som dött.

Hundar och katter förgiftade till döds

Publicerad

Minst två katter och två hundar har dött efter att de blivit förgiftade i Oxie.

Nu varnar Kattjouren de boende i området för att släppa sina husdjur lösa.

– Det är så fruktansvärt, säger Mette som förlorade sin katt Lina häromdagen.

Den senaste veckan har minst två katter och två hundar dött efter att ha varit ute i centrala Oxie. Vid samtliga fall har djuren visat upp samma symptom innan de gått avlidit: de har insjuknat hastigt, börjat att kräkas, vinglat och haft diarréer.

– Vet man inte om detta innan är det inte säkert man åker till veterinären, utan man väntar lite för man tror de fått i sig något dåligt i maten, säger Malin Knutsson på Kattjouren.

Hon tycker det som hänt är läskigt och vill att så många som möjligt ska få reda på det som hänt, så att de djur som fortsättningsvis blir drabbade hinner få veterinärvård.

– Låt inte dina hundar gå lösa, ha dem kopplade och låt dem inte äta någonting från marken, säger Malin som även är orolig för att barn kan få i sig det misstänkta giftet.

– Det är skitläskigt, säger Malin Knutsson.

"Helt galet"

En djurägare som drabbats och förlorat sin katt är Mette. Hennes femåriga Lina kom hem häromdagen och mådde dåligt. Några timmar innan hon dog blev Lina apatisk och började blöda ur munnen. Mette stod oförstående och hade inte en chans att rädda Linas liv.

– Det var så fruktansvärt, helt, helt fruktansvärt att vara vittne till. Det känns helt galet, säger Mette till Kvällsposten.

Lina efterlämnar sig en liten kattunge som nu inte har någon mamma.

– Det känns hemskt att Lina inte finns kvar, jag trodde de skulle få vara tillsammans längre, säger Mette.

Linda Persson, veterinär på Evidensia djursjukhus i Malmö, tycker att symptomen pekar starkt på att djuren fått i sig råttgift.

– Då får djuren en förlängd blödningstid, det som gör att blodet koagulerar slås ut. Ofta kan man se det i tandköttet, det blir som små prickar för att blodet sipprar ut där och sen dör djuren på grund av inre blödningar. Jag tycker absolut det här låter som råttgift, säger Linda Persson.

Anticimex inte ansvariga

Kattjouren har varnat sina följare på Facebook och bland kommentarerna där spekuleras det att det är Anticimex som placerat ut gift för att få bort råttorna från en trädgård som håller på att renoveras, men Anticimex slår bort anklagelserna.

Håkan Kjellberg är informatör på Anticimex, han säger att företaget inte har något uppdrag på den aktuella adressen och att de gångerna Anticimex placerar ut gift vidtar de försiktighetsåtgärder.

– Det första vi gör är en riskbedömning, och de gångerna vi använder bekämpningsmedel så läggs det ut i betesstationer som är gjorda av plåt. Det är en liten låda där ingången oftast på undersidan, så djuret måste komma in underifrån och där äta av råttgiftet, säger Kjellberg.

Han menar att det fortfarande finns risker. De förgiftade råttorna kan dö på ställen där Anticimex inte har kontroll, men för att en hund ska bli förgiftad krävs det, enligt Kjellberg, att hunden får i sig många råttkadaver som har gift i sig.

– Men det är inte jättevanligt för de flesta hundarna får bra mat hemma och tillräckligt med vitaminer, säger Kjellberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag