Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundar kunde vara av olaglig ras – avlivades

Unghundarna som avlivades misstänktes innehålla gener från Amstaffhundar, en av de kamphundsraser som är förbjudna i Danmark. OBS: Amstaffhunden på bilden har inget med artikeln att göra, bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Lasse Svensson

På fredagsmorgonen avlivades två labradorliknande hundar i danska Holstebro av polisen.

Anledningen - polisen misstänkte att de bar på gener från rasen Amstaff som är förbjuden i Danmark.

Avlivandet skedde trots att polisen saknade bevis för sitt antagande.

De två tio månader gamla hundarna Rex och Silva togs i förvar av den danska polisen då det uppstod misstankar om att de kunde bära på gener av rasen Amstaff. Den rasen är en av 13 kamphundsraser som är förbjudna i Danmark.

De labradorsliknande hundarna avlivades klockan 10 på fredagsmorgonen, trots att det saknades solklara bevis på att de bar på Amstaffgener. I stället var det polisens antagande som gällde.

Väntade inte på provsvar

Föreningen Fair Dog kämpade hårt för att förhindra att avlivningen gick igenom. Men kampen var fruktlös. Efter att ha sett sig besegrade kritiserade partiet Enhetslistan polisens agerande.

– Det är naturligtvis helt ohållbart att vi har en lag som tillåter polisen att avliva hundar på rena antaganden, skriver Per Clausen som är djurrättstalesman för partiet enligt danska BT.

Ett test hade gjorts på hundarna för att avgöra om de bar på genen eller inte. Men polisen väntade inte på testsvaret som förväntades ta tre veckor.

– Det krävdes inte ens ett neutralt expertutlåtande innan hundarna dödades. Det blir ännu värre när polisen inte väntar in svaret på undersökningen, fortsätter Clausen.

"Står helt utan makt"

Den nuvarande hundlagen i Danmark kräver att hundägarna själva måste bevisa att deras djur inte bär på några förbjudna gener. De nu döda unghundarna, Rex och Silva, var en korsning av flera raser och hade ingen stamtavla. Därför har den danska polisen rätt av att avliva dem. Fair Dogs ordförande, Charlotte Andersson fick ta ett sista farväl av dem på fredagsmorgonen.

– Det blev som vi befarade. De dödades och det bevisar att hundägarna står helt utan makt. Polisen är både den dömande och verkställande makten, säger hon till BT.

– Jag förstår inte att de inte kan vänta på testsvaren utan går på sina egna beräkningar. Tänk om det visar sig att de inte bär på genen? Vi kan inte använda det när hundarna är döda, säger Charlotte Andersson.

Enhetslistan la i våras fram ett förslag i folketinget för att få lagen ändrad. Men förslaget röstades ner utav alla utom ett parti. De övriga ville utvärdera lagen och ta ett beslut först 2014.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!