Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundar kan ha hittat försvunne dykaren

Vid lunchtid i går fick polisens hundar vittring på någonting i vattnet i närheten av Mölle. Det kan vara den försvunne dykaren.

Sökandet efter den försvunne dykaren på Kullaberg fortsätter.

Nu har polisens likhundar markerat vid en plats utanför Mölle.

- Det kan vara en människokropp, säger Milan Knesovic, polisens utredare.

Det var i onsdags som den 35-årige mannen skulle ta ett sista dyk innan luften i tuberna var slut. Samtidigt gick hans dykarkompis upp ur vattnet för att fylla på sin tub.

När han sen återvände till vattnet var kamraten försvunnen. I panik började han och en annan kompis dyka efter honom men utan resultat.

Vid 13.30-tiden larmade de SOS Alarm.

- En kvart senare var vi på plats. Men sökandet blev väldigt svårt eftersom hans kollegor inte visste var han hade simmat någonstans, säger Marcus Nilsson vid räddningstjänsten.

Stort polispådrag

Sökandet leddes av sjöräddningscentralen i Göteborg, som ansvarar för räddningsinsatser vid kusterna. Räddningstjänsten, som har hand om kommunens räddningsarbete, bistod tillsammans med kustbevakning, polis och militär.

- Jag har aldrig någonsin tidigare sett en sådan stor räddningsinsats. Det var helt otroligt, säger Joachim Persson, dykinstruktör vid Ransvik.

Samtidigt stod mannens två kamrater chockade på klipporna och bevittnade allt.

"Ligger i något fiskenät"

Vid 19-tiden på onsdagen upphörde räddningsarbetet.

Att hitta mannen vid liv ansågs uteslutet och den akuta räddningsinsatsen togs över av polisen.

Men Joachim Persson menar att polisens sökningar sen dess varit få.

- Varför fortsätter de inte att söka? Mannen ligger nog troligtvis kvar i något fiskenät på botten och räddningstjänsten har resurser men det är polisen som bestämmer.

Att söka igenom hela området tar en dag, menar han. Dykarna håller sig inom ett område av 500 meter och går högst 200 meter ut för sen blir det ­lerbotten.

- Det är de anhöriga som får lida så av humana skäl borde polisen söka och ta upp honom så fort som möjligt, fortsätter Persson.

Letar längs vattnet

Polisen tillbakavisar kritiken och menar att de gör sitt absolut yttersta.

- Vi har hela tiden patruller ute som letar längs vattnet med hundar, säger Milan Knesovic vid Helsingborgspolisen.

Hundarna är specialtränade för att hitta kroppar i vatten. Vid lunchtid i går fick de vittring och markerade ett speciellt område i vattnet vid Mölle.

- Det är någonting i vattnet som de reagerar på och det kan vara en människokropp, säger Milan Knesovic.

"Hoppas de hittar honom"

Sökandet avbröts däremot på grund av dåligt väder och fortsätter i stället i dag. Polisen ­vädjar också till folk att söka efter ledtrådar vid vattnet vid Mölle.

Från stranden följer brodern till den försvunne dykaren polisens arbete:

- Jag hoppas att de hittar honom så att vi kan få ett avslut. Hans sambo och barn hoppas fortfarande. Hoppet är ju det sista som lämnar en.