Hundar avlivas – ”det är vår familjemedlem”

Hunden Hazel riskerar att avlivas.
Foto: Privat

En bil med 15 hundar från Rumänien stoppades för två veckor sedan i tullen vid Lernacken i Malmö. 

Länsstyrelsen har beslutat om att avliva dem då de menar att det finns risk för rabies. 

– Vissa uppgifter är falska, därför ifrågasätts allt, säger länsveterinär Leif Felton.

Men flera av hundköparna menar att länsstyrelsen gör fel. 

– Vi har korrekta intyg. Vi har förberett allt – det skulle bli vår familjemedlem, säger Wilma Nilsson. 

Wilma Nilsson och hennes pojkvän Filip Silvåker köpte en hund från Rumänien som de hittade via Facebook. För några veckor sedan blev det klart att de skulle bli ägare för hunden Hazel för 25 000 kronor. 

Chauffören misstänktes till en början för smuggling, något han nu avskrivits ifrån. Men länsstyrelsen misstänker fortfarande att hundarnas intyg är förfalskade. Detta upptäckte Wilma och Filip när medier skrev om fallet. Länsstyrelsens har beslutat att avliva hundarna då man inte kan garantera att de är fria från rabies.  

– Vi förstod på en gång att det var vår hund det handlade om. Jag blev skitledsen och vi har väntat hur länge som helst. I flera veckor har vi förberett för att hon ska komma hem, med bland annat leksaker och hundhalsband, säger Wilma Nilsson. 

Paret har sedan tidigare en hund de köpt från Rumänien och tänkte därför att det inte var något märkligt.   

– Det är inte jättebilligt för en hund. Vi har fått vaccinationsintyg och papperna på att vi står som ägare till hundarna. 

”Vi har korrekta intyg. Vi har förberett allt – det skulle bli vår familjemedlem”, säger Wilma Nilsson.
Foto: Privat

”Det är fruktansvärt” 

Enligt länsstyrelsen var åtta av de 15 hundarna helt ovaccinerade mot rabies. När jordbruksverket testade hundarna visade det att flera av de vaccinerade hundarna inte hade antikroppar. 

– Vissa uppgifter har visat sig vara falska och därför ifrågasätts allt, säger länsveterinär Leif Felton. 

Länsstyrelsen har fått kritik från flera av dem som har köpt hundarna i Sverige.  

– Jag tycker det är fruktansvärt. Vi har intyg på att vår hund är vaccinerad. Vi har erbjudit att ha karantän hos oss, säger Wilma Nilsson. 

Men länsstyrelsen håller inte med. De menar att de måste ta hänsyn till flera andra aspekter och kan därför inte överlåta hundarna till köparna. 

– De tycker att de har köpt en hund och att papperna är korrekta. Vi kan inte med säkerhet veta vad som stämmer, det handlar främst om den okända rabiesstatusen, säger Leif Felton. 

En av hundarna avlivades redan efter andra dagen i Sverige. Men resterande 14 finns nu på ett pensionat i Malmö i väntan på avlivning som länsstyrelsen beslutat om. 

– Det finns inget som säger att man inte kan överklaga till förvaltningsrätten. En person har gjort det, men än så länge har har de inte tagit ärendet vidare, säger Leif Felton. 

TV: Bullar med rakblad - för att skada hundar 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!