Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiken Sky räddades ur vattnet i hamnen

Sveriges populäraste hundar.
Matte Isabella Gano är djupt tacksam för räddningstjänstens insats. Tiken Sky mår utmärkt trots sitt ofrivilliga bad.Foto: FRITZ SCHIBLI
Dykare och annan personal från räddningstjänsten sökte efter hunden i Malmö hamn. Foto: FRITZ SCHIBLI
Länge var det ingen som såg hunden. Först efter 45 minuter kunder hon lokaliseras och hjälpas upp.Foto: FRITZ SCHIBLI
Mycket personal deltog i räddningsinsatsen.Foto: FRITZ SCHIBLI

Hunden Sky rymde från sin matte i centrala Malmö och sprang ut i hamnen där hon hoppade i vattnet.

Efter en intensiv arbetsinsats kunde räddningstjänsten få upp henne. Då var tiken rejält nerkyld men för övrigt i gott skick.

– Jag är så tacksam för all hjälp vi fått, säger matte Isabella Gano, 31.

Isabella Gano från Trelleborg jobbar på ett av hotellen i området kring Malmö central och tog Sky med sig på en lunchpromenad tillsammans med en arbetskamrat.

– Sky är en åtta månader gammal siberian husky, men vi har bara haft henne i fyra veckor. Hon är en omplaceringshund som nog inte har haft det så lätt, säger matte.

Sky har varit lite nervös men börjar så sakteliga vänja sig vid sin nya familj – Isabella, sambon Daniel och sönerna Hannes, 5, och Wilhelm, 3.

Rymde från arbetskamraten

Medan Isabella gick in i en butik vid Lilla torg för att handla tog kollegan hand om Sky. Men plötsligt drog hunden i väg.

– Hon slet sig utan någon särskild anledning alls. Hon tog sig ur sin sele och sprang i väg, ner mot hamnen. Och vi sprang efter.

Isabella och arbetskamraten tappade snabbt hunden ur sikte men fick hela tiden besked vart hon tagit vägen av folk de mötte.

– Hon hade sprungit ner till klaffbron och hoppat ner i vattnet. Hon trodde säkert bara att hon hoppade över en mur. Hon har aldrig sett vatten förr, säger Isabella Gano.

Simmade på helt fel håll

– Hon började simma meddetsamma av ren instinkt. Men hon simmade på fel håll, ut mot Öresund.

Under tiden hade någon ringt 112 och räddningstjänsten la ner stor kraft på sökinsatsen i Malmö hamn.

När Sky kommit upp hamnade hon och hennes räddare bakom ett stängsel – som polisen beslutade att klippa upp.Foto: FRITZ SCHIBLI

– Vi är på plats och försöker skapa oss en bild av läget, men vi har inte hittat hunden än så länge, sa Håkan Månsson inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Efter cirka 45 minuters intensivt sökande hittades så Sky och räddningstjänstens personal kunde ta upp henne ur det kalla vattnet. 

Hon skakade av kyla men brandmännen la filtar över henne.

”Alla har varit fantastiska”

Räddningsinsatsen råkade ha avslutats på inhägnat område dit matte inte kunde komma. Då beslutade polisen att helt enkelt klippa upp staketet.

– Alla har varit fantastiska, jag är så tacksam. Jag fick åka med Sky i polisbil ut till djursjukhuset. Hon var jättekall, säger Isabella Gano.

Men eftersom Sky är en siberian husky är hon uppenbarligen ganska okänslig för kyla.

– På djursjukhuset var de förvånade över hur bra det hade gått, säger Isabella Gano.

– De kollade och lyssnade på henne i kanske 20 minuter och sedan kunde vi åka därifrån. Jag har fått ledigt från jobbet resten av dagen, så vi kör hem nu.