Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matte slipper avliva rullstolsburen hund

Matte slipper avliva sin älsklingshund. Förvaltningsrätten tycker inte att länsstyrelsens beslut var rätt.Foto: PRIVAT
Hunden är "vid god vigör, positiv, glad och i lika gott skick som tidigare", hette detbefter en undersökning.Foto: PRIVAT

En hund som blivit förlamad i bakkroppen av diskbråck behöver inte avlivas. Det har förvaltningsrätten i Malmö beslutat.

Tiken kan inte kissa själv men matte klämmer henne på urinblåsan flera gånger om dagen.

Hunden "är pigg och rör sig efter förmåga på ett godtagbart sätt", heter det.

Matte var hos en veterinär med hunden hösten 2017. Efter besöket kontaktade veterinären länsstyrelsen för att höra om det var etiskt korrekt att behålla en förlamad hund.

En annan veterinär kallades att undersöka tiken – och bedömde att hon "var en social och positiv hund som rörde sig obehindrat med sin rullstol och verkade obekymrad".

Hon verkade inte ha ont någonstans men behövde få hjälp fyra–fem gånger om dagen med att kissa. Avföringen var dock inget problem, den kom av sig själv.

Matte var hemma på heltid och ägnade sig åt sin hund. Hon såg till att tiken inte fick några skavsår från rullstolen, och masserade och stretchade henne efter bästa förmåga.

Mattes vård verkade fungera

Det verkade fungera. Ännu en kontroll sex veckor senare visade att hunden fortfarande var "vid god vigör, positiv, glad och i lika gott skick som tidigare".

"Hon kan förvisso inte utföra alla sina behov som en hund med fyra ben, men hon är pigg, glad, social, nyfiken och rör sig i alla gångarter med "rullstolen"."

Hundar med rullstol är inget okänt begrepp. Här är en golden retrievervalp som skadades i bakkroppen i samband med födseln.Foto: PAT WELLENBACH / AP

Jordbruksverkets inställning är att hundar som har blivit förlamade i normalfallet inte ska tillåtas leva vidare – det kan på sikt innebära att de utsätts för lidande.

Den aktuella tikens matte fick besked om att hon hade möjlighet att söka dispens för sin hund hos Jordbruksverket. Men detta gjorde hon inte.

Avliva henne, sa länsstyrelsen

I januari i år beslutade länsstyrelsen därför att hunden skulle avlivas. Att hon verkade glad och positiv spelade ingen roll:

"Att ett djur kan överleva och anpassa sig till en onaturlig situation är välkänt men utgör inte ett användbart mått på ett acceptabelt eller ett gott djurskydd enligt djurskyddslagstiftningens krav. "

Efter ett jordskalv i Shuangliu i Kina 2008 byggde en hundvän rullstolar till hundratals skadade hundar.Foto: ANDY WONG / AP

Men matte överklagade – och efter lång betänketid meddelade förvaltningsrätten i Malmö i veckan sitt beslut: Hunden får fortsätta leva.

Rätten satte stopp för avlivning

Rätten tog fasta på att "ägaren utövar kontinuerlig tillsyn av hunden och upprätthåller kontakt med veterinär".

Bedömningen blev att tiken "är pigg och rör sig efter förmåga på ett godtagbart sätt". Det finns därför inget fog för ett beslut om avlivning.

Till Sydsvenskan, som först skrev om ärendet, säger en vän till hundägaren att hunden lever och har det bra.

– Den är som en familjemedlem. Ägaren har haft den i 14 år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!