Den 52-årige mannen körde i flera mil med hunden fastspänd i dragkroken. Här syns blodspåren efter hunden.
Den 52-årige mannen körde i flera mil med hunden fastspänd i dragkroken. Här syns blodspåren efter hunden.

Hund drogs bakom
bil i flera mil - dog

Publicerad

Den 52-årige mannen körde i flera mil med hunden fastspänd i dragkroken.

Invånarna i småländska Kosta chockades vid synen och försökte förgäves stoppa bilen.

Nu åtalas mannens sambo, en 26-årig kvinna, för själva djurplågeriet. Mannen själv åtalas för olovlig körning och smitning.

- Alltihop är en synnerligen sorglig grej, man kan väl säga att det inte var meningen att det skulle hända, säger polisens utredare Eskil Norström på Kronobergspolisen.

Under polisutredningen har både mannen och kvinnan varit delgivna misstanke om djurplågeri.

I slutändan ska åklagaren Jonny Philipsson ha bestämt sig för att enbart åtala den 26-åriga kvinnan för just djurplågeribrottet.

- Vi kan inte se att hon haft ett uppsåt, men stor oaktsamhet räcker i det här fallet, säger Eskil Norström.

Enligt honom finns det särskilt inskrivet i djurskyddslagen att man inte får binda fast ett husdjur i bilens dragkrok.

Kvinnan har i förhören erkänt att hon satt fast hunden, en Staffordshire Bull Terrier i bilen och att det skett av obetänksamhet, men hon kunde inte tänka sig att mannen skulle köra i väg.

Enligt Eskil Norström rådde upphetsad stämning på platsen. Mannen själv har berättat att han till sist försvann i väg med bilen för att träffa en kompis.

- Det handlade om en tur på flera mil med hunden fastspänd i dragkroken. Mannen uppger att han inte visste om att hunden fanns baktill.

I Kosta chokades invånarna som blev vittne till händelsen. Flera följde efter och försökte preja fordonet.

I polisutredningen ingår förhör med flera personer. Men också sakkunnigförhör med en veterinär som fått yttra sig över hundens lidande.

- Det är troligt att hunden levt under flera kilometer och flera minuter, säger Eskil Norström. Det har varit en väldigt stor plåga för djuret.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag