Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Humorduo greps av Säpo för "spionage"

<p>"Vi hade förstoringsglas och kollade, det var ju inget spionage i ordets rätta bemärkelse", säger Simon Gärdenfors.</p>Foto: Privat
Simon Gärdenfors och Frej Larsson.Foto: Thomas Engström

I sydsvenska rapgruppen Far & Sons kommande tv-program, ”Samhällsjudo", vill de hämnas på samhället.

Under tisdagseftermiddagen greps Simon Gärdenfors av polis i samband med en inspelning.

Han och en kameraman är misstänkta för brott mot skyddslagen efter att ha ”spionerat” på Säpo.

– Vi hade förstoringsglas och kollade, det var ju inget spionage i ordets rätta bemärkelse, säger han till Kvällsposten.

Rapgruppen och humoristerna Far & Son, till vardags Simon Gärdenfors och Frej Larsson, jobbar för fullt med kommande TV4 Play-programmet ”Samhällsjudo”.

Ett jobb som kan innebära problem med lagens långa arm.

Under tisdagseftermiddagen blev Simon Gärdenfors och kameramannen Jens Rosengren gripna av Säpo i samband med en tv-inspelning.

De två höll på att filma ett inslag utanför Säpos lokaler i Stockholm.

– Jag klädde ut mig till en hemlig agent med solglasögon och hatt och rock, lite ”Inspector Gadget”-aktigt, och hade förstoringsglas och kikare och anteckningsblock. Så tänkte vi att Säpo spionerar ju på allmänheten, så då spionerar vi på dem, säger Simon Gärdenfors.

”Hade förstoringsglas”

– Vi smög runt med kikare och kollade på folk som jobbade där på Säpo. Vi hade förstoringsglas och kollade också, det var ju inget spionage i ordets rätta bemärkelse, säger Simon Gärdenfors.

Men Säpo tycks inte ha uppskattat tilltaget. Skyddsvakter ska ha kommit och gripit Gärdenfors och Rosengren.

– Sen kom en man från Säpo och tog över. Och så tillkallade han fler poliser, vanliga poliser. Det var väl sammanlagt fem-sex poliser, säger Simon Gärdenfors.

De är misstänkta för brott mot skyddslagen, ett brott med fängelse på straffskalan. Detta efter att ha filmat mot Säpos lokaler.

– Vi blev kroppsvisiterade, fick ta av oss kalsongerna och de rotade igenom alla våra ägodelar och inspekterade bilen också, säger Simon Gärdenfors.

Nekar till brott

Polisen ska ha beslagtagit minneskort från kamerorna.

När de två togs till förhör berättade de att det hela rörde sig om en tv-inspelning.

– Ja, och de tyckte inte det var kul. Eller det var en som kanske tyckte det var lite kul, säger Simon Gärdenfors.

Simon Gärdenfors och Jens Rosengren nekar till brott.

– Vi har sett ett prejudicerande mål om när DN filmat en militäranläggning och blivit friad i Högsta domstolen för att det var en journalistisk gärning. De blev friade genom grundlagen för att tryckfrihetsförordningen och yttrandefriheten är högre än skyddslagen, säger Simon Gärdenfors.

Polisen bekräftar att de fått in en anmälan om brott mot skyddslagen på en adress i närheten av Säpo. Samtalet kom in till ledningscentralen klockan 13:40 på tisdagen.

– Patrull har varit på plats och identifierat två personer, de är ej frihetsberövade, säger Towe Hägg vid polisen region Stockholm.

I början av juni orsakade Simon Gärdenfors och Frej Larsson stort rabalder och misstänktes för hemfridsbrott när de började laga mat och göra sig hemmastadda på en lägenhetsvisning i Stockholm, vilket senare visade sig vara en del av en tv-inspelning för just ”Samhällsjudo”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!