Ridande polis med kravallutrustning har ingripit mot misstänkta fotbollshuliganer som bråkar och slåss kring Möllevången, Rådmansgatan och gamla IP i Malmö. Kl 14 i dag spelar MFF träningsmatch mot Brøndby IF Foto: Fritz SchibliRidande polis med kravallutrustning har ingripit mot misstänkta fotbollshuliganer som bråkar och slåss kring Möllevången, Rådmansgatan och gamla IP i Malmö. Kl 14 i dag spelar MFF träningsmatch mot Brøndby IF Foto: Fritz Schibli
Ridande polis med kravallutrustning har ingripit mot misstänkta fotbollshuliganer som bråkar och slåss kring Möllevången, Rådmansgatan och gamla IP i Malmö. Kl 14 i dag spelar MFF träningsmatch mot Brøndby IF Foto: Fritz Schibli
Polisen har ännu inte fått in uppgifter om att någon skadats. Foto: Fritz SchibliPolisen har ännu inte fått in uppgifter om att någon skadats. Foto: Fritz Schibli
Polisen har ännu inte fått in uppgifter om att någon skadats. Foto: Fritz Schibli

Huliganer i stort bråk i Malmö

Publicerad

Det blev stökigt och gatubråk när Malmö FF på söndagen spelade träningsmatch hemma mot Brøndby IF från Köpenhamn.

Uppemot ett hundratal danska fans omhändertogs och skickades hem utan att få se matchen.

– Flera patruller följde med på tåget tills dansk polis tog över, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral i Region syd.

Matchen som spelades på Gamla IP skulle börja klockan 14. Men på väg till arenan hamnade en del av de uppskattningsvis 700 danska supportrarna i bråk med Malmöfans.

Det började kring Möllevången där ridande polis ingrep mot oroligheter. Grupper av svartklädda danskar samlades sedan ihop av polis på sjukhusområdet omkring 13.45, enligt Kvällspostens fotograf på plats. Flera av dem ska tillfälligt ha belagts med handfängsel.

– Ett 30-tal danskar omhändertogs vid ambulansintaget och ytterligare ett 70-tal utanför psykakuten, säger Stephan Söderholm.

– Vi beställde fram buss och de blev transporterade till Hyllie där de sattes på tåget. I och med att de satt på tåget hade omhändertagandet upphört men patrull följde med och lämnade över dem till dansk polis.

600 danskar på läktaren

På läktarna fanns 3847 personer när matchen väl började, varav cirka 600 danskar som fyllde en läktarsektion bakom sin egen målvakt.

I mitten av andra halvlek svallade känslorna över och danskarna försökte flytta på kravallstängslet.

– Det blev bråk på Brøndbyläktaren och polisen använde pepparsprej, säger Stephan Söderholm.

Efter slutsignalen – när Malmö hade vunnit matchen med 1–0 – följde polisen för säkerhets skull gästernas fans ut från arenan.

– En del av dem åkte hem med egen buss. Övriga eskorterades till järnvägsstationen. Vi åkte med tåget för att se till att de inte skulle hoppa av igen i Hyllie eller på Copenhagen airport, säger Stephan Söderholm.

– Vi har ett avtal med dansk polis hur vi kan arbeta på andra sidan Sundet. Men hemresan blev inget bekymmer alls.

"Fin uppslutning"

Brøndby IF:s kommunikationschef Christian Schultz kommenterade oroligheterna efter matchen i ett mejl till bland annat tidningen Tipsbladet:

"Det har varit en smärre incident i samband med dagens träningsmatch som har involverat både svenska supportrar och danska fans. Beskedet vi har fått från svensk polis säger att det var en grupp svenska supportrar som tyvärr konfronterade en grupp danska fans när de kom till arenan."

"Den svenska polisen valde att agera snabbt och preventivt och har i det sammanhanget skickat tillbaka en grupp på 80 fans till Danmark. I övrigt var det fin uppslutning på arenan med över 600 Brøndbyfans."

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag