Huliganer i stort bråk i Malmö

Ridande polis med kravallutrustning har ingripit mot misstänkta fotbollshuliganer som bråkar och slåss kring Möllevången, Rådmansgatan och gamla IP i Malmö. Kl 14 i dag spelar MFF träningsmatch mot Brøndby IF
Foto: Fritz Schibli
Polisen har ännu inte fått in uppgifter om att någon skadats.
Foto: Fritz Schibli

Det blev stökigt och gatubråk när Malmö FF på söndagen spelade träningsmatch hemma mot Brøndby IF från Köpenhamn.

Uppemot ett hundratal danska fans omhändertogs och skickades hem utan att få se matchen.

– Flera patruller följde med på tåget tills dansk polis tog över, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral i Region syd.

Matchen som spelades på Gamla IP skulle börja klockan 14. Men på väg till arenan hamnade en del av de uppskattningsvis 700 danska supportrarna i bråk med Malmöfans.

Det började kring Möllevången där ridande polis ingrep mot oroligheter. Grupper av svartklädda danskar samlades sedan ihop av polis på sjukhusområdet omkring 13.45, enligt Kvällspostens fotograf på plats. Flera av dem ska tillfälligt ha belagts med handfängsel.

– Ett 30-tal danskar omhändertogs vid ambulansintaget och ytterligare ett 70-tal utanför psykakuten, säger Stephan Söderholm.

– Vi beställde fram buss och de blev transporterade till Hyllie där de sattes på tåget. I och med att de satt på tåget hade omhändertagandet upphört men patrull följde med och lämnade över dem till dansk polis.

600 danskar på läktaren

På läktarna fanns 3847 personer när matchen väl började, varav cirka 600 danskar som fyllde en läktarsektion bakom sin egen målvakt.

I mitten av andra halvlek svallade känslorna över och danskarna försökte flytta på kravallstängslet.

– Det blev bråk på Brøndbyläktaren och polisen använde pepparsprej, säger Stephan Söderholm.

Efter slutsignalen – när Malmö hade vunnit matchen med 1–0 – följde polisen för säkerhets skull gästernas fans ut från arenan.

– En del av dem åkte hem med egen buss. Övriga eskorterades till järnvägsstationen. Vi åkte med tåget för att se till att de inte skulle hoppa av igen i Hyllie eller på Copenhagen airport, säger Stephan Söderholm.

– Vi har ett avtal med dansk polis hur vi kan arbeta på andra sidan Sundet. Men hemresan blev inget bekymmer alls.

"Fin uppslutning"

Brøndby IF:s kommunikationschef Christian Schultz kommenterade oroligheterna efter matchen i ett mejl till bland annat tidningen Tipsbladet:

"Det har varit en smärre incident i samband med dagens träningsmatch som har involverat både svenska supportrar och danska fans. Beskedet vi har fått från svensk polis säger att det var en grupp svenska supportrar som tyvärr konfronterade en grupp danska fans när de kom till arenan."

"Den svenska polisen valde att agera snabbt och preventivt och har i det sammanhanget skickat tillbaka en grupp på 80 fans till Danmark. I övrigt var det fin uppslutning på arenan med över 600 Brøndbyfans."

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!