Hugos hjärta stannade under idrottslektionen

Hugo, 14, föll ihop på idrottslektionen.
Foto: Jan Palmgren
Nu vill pappa John att fler hjärtstartare sätts upp.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Plötsligt och utan förvarning föll Hugo, 14, ihop på skolidrotten. 

En hjärtstartare i närheten och en lärare som utförde HLR kan ha blivit hans räddning.

– Allt från första stund är som i en skolbok om hur man ska bete sig, säger pappa John Westervind. 

John Westervind höll på med helghandlingen på Ica Maxi i fredags i förra veckan där telefonsamtalet kom. Ambulans var larmad till Falkenbergsskolan i Kalmar där hans son, Hugo, hade idrott med sin klass.

Hjärtat hade stannat och läget var akut.

– Först tror man att det är ett skämt, att det är fel information. Du blir helt kall i kroppen, helt tom. Man tänker inte rationellt, jag ville bara bort, säger John Westervind.

– Man tänker på de chockade eleverna, som sett en livlös kropp. När jag kom till Falkenbergsskolan hade han precis vaknat till. Det var svårt att greppa vad det egentligen är som hänt. 

Föll ihop på idrotten

Pappa John beskriver en händelsekedja som fungerat ”perfekt”. Elever som larmade SOS, om hur en hjärtstartare hämtades från en annan del av skolan och om hur en ledig brandman fick ett sms om hjärtstilleståndet.

Och en lärare som utförde Hjärt- och lugnräddning på Hugo. 

Läraren Jonas Klippvik berättar för Barometern: 

– Det var väldigt omskakande, allt hände väldigt plötsligt. Min enda tanke var att inte förlora honom här och nu på min lektion, utan hålla i gång honom tills ambulansen kom. Jag vill också lyfta fram de andra eleverna, de skötte sig på bästa sätt. 

”Mådde illa och kände sig yr”

Ambulansfärden gick till sjukhuset i Kalmar och därefter med ambulansflyg till Sturup. 

Hugo är i dag kvar på Universitetssjukhuset i Lund. Han mår, enligt pappa John Westervind, ”så bra som det går”.

– Nu är det väldigt mycket hur han känner, han tycker nog att vi (John och mamma Madeleine) är tjatiga. Vi går igenom och försöker få ur honom vad som hände när han inte var med oss. Han säger själv att han mår som vanligt, förutom alla sladdar han har för hjärtat.

– Han har berättat att han sa till sin kompis att han mådde illa och kände sig yr. Sen föll han ihop och nästa grej han minns är att han spydde vid akutintaget. Han som nästan aldrig varit hos läkare låg nu med tio personer i masker runt sig. Han ville bara därifrån.

”Kan drabba alla”

Varken John eller Madeleine Westervind hade en aning om det dolda felet på Hugos hjärta – därför har familjen nu dragits in i utredningen. Det måste konstateras om felet är genetiskt och om det kan drabba andra i familjen också. 

Hugo hade tur att han befann sig i en miljö med många andra människor, att läraren kunde HLR och att det fanns en hjärtstartare i närheten.

John Westervind vill gärna se fler hjärtstartare. 

– Alla kan inte ha samma tur som Hugo hade. Det som hände honom kunde ha hänt var som helst. I skolan, sängen eller ute i skogen. Det är viktigt att det finns hjärtstartare placerat på strategiska platser. Det är inte bara Hugo, 14, som kan drabbas. Jag är 53 och min farsa 80, det kan hända alla. 

– Och det har burit frukt på vissa ställen. Andra skolor har tittat på det och Falkenbergsskolan har fattat ett beslut om att köpa en till. Mitt råd är: ”Vad väntar ni på?”. Det spelar ingen roll om det kostar 13 000-20 000 – det är människoliv vi pratar om. 

Hugo, 14 älskar att spela innebandy. Hans pappa berättar att hela hans lag stöttat honom efter hjärtstoppet.
Foto: Jan Palmgren

Hyllar vården

Med en veckas distans har den dramatiska händelsen börjat sjunka in hos pappa John Westervind. Både han och Hugos mamma Madeleine är oerhört tacksamma för vårdens bemötande och omhändertagande.

– Det är som i en skolbok om hur man ska bete sig. Hela kedjan har varit perfekt. 

– Vi flög från med ambulansflyg till Sturup och vården har varit topnotch hela tiden. Läkarna har varit lugna och fina och förklarat allt för oss hela vägen. Jag kan bara hylla vården, från minut ett. 

Efter att Hugos hjärta stannat har mängder hört av sig till familjen, han har även stöttats av sitt innebandylag.

– Framför allt hans lag, CL98, förtjänar en hyllning. De har stöttat honom på Instagram. Hela CL-familjen, som vi kallar oss, har stöttat. Damlaget spelade division 1-kval efter och de hyllade honom. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!