Ann Irebo anställdes för att avskaffa svågerpolitiken – anställde sin familj. Foto: SARA STRANDLUND
Ann Irebo anställdes för att avskaffa svågerpolitiken – anställde sin familj.  Foto: SARA STRANDLUND

HSB-chefens tuffa ultimatum vid avskedet

Publicerad

HSB:s vd Ann Irebo skulle avskaffa svågerpolitiken – men anställde sin familj.

Nu vittnar en tidigare anställd om en arbetsplats av utfrysning och härskartekniker, enligt Sydsvenskan.

"Vill du ha goda vitsord får du acceptera fyra månadslöner. Vill du ha sex månadslöner, som du har rätt till, får du inga goda vitsord", ska en av hans chefer sagt. 

HSB:s vd Ann Irebo är i blåsväder efter Sydsvenskans avslöjande. 

Hon anställdes som vd för nio år sedan och gick hårt ut med att hennes uppdrag var att avskaffa svågerpolitiken. I stället har flera familjemedlemmar till henne – och andra chefer – anställts.

Även andra företag, där nära personer till Irebo haft ledande roller, har gynnats av hennes vd-position.

Utfrysning och härkarteknik

Nu har flera före detta anställda på HSB berättat för Sydsvenskan hur de upplever företagets metoder. 

Det ska bland annat handla om utfrysningar och härskartekniker, berättar samstämmigt 28 personer som Sydsvenskan pratat med. Två personer håller inte med.

En före detta anställd fick gå på grund av arbetsbrist. Han blev, enligt Sydsvenskan, anklagad för att misskött sina arbetsuppgifter.

– Det stämde inte alls. Jag fick till och med ett intyg från vicevärden och vice ordföranden i föreningen där jag jobbade om att det inte var så, säger han till tidningen. 

Fick ultimatum

Samma person ska ha fått ett ultimatum när han slutade. 

Enligt Sydsvenskan lät det i stil med: "Vill du ha goda vitsord får du acceptera fyra månadslöner. Vill du ha sex månadslöner, som du har rätt till, får du inga goda vitsord."

Men Ann Irebo känner inte alls igen bilden över att det rått dåliga arbetsförhållanden på arbetsplatsen.  

– Jag blir ledsen över att höra detta för det är verkligen inte den bild jag vill ge av mig själv eller HSB Skåne. Men samtidigt är det väl det som borgat för att HSB Skåne idag är ett oerhört välskött företag, säger hon till Sydsvenskan. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag