Bröderna döms till 14 respektive 12 års fängelse. Foto: POLISENBröderna döms till 14 respektive 12 års fängelse. Foto: POLISEN
Bröderna döms till 14 respektive 12 års fängelse. Foto: POLISEN
Bilden är tagen från brödernas tomt i Västernorrland. Foto: POLISENBilden är tagen från brödernas tomt i Västernorrland. Foto: POLISEN
Bilden är tagen från brödernas tomt i Västernorrland. Foto: POLISEN

Pedofilbröderna får sänkt straff för barnvåldtäkter

Publicerad
Uppdaterad

Två bröder dömdes i december till långa fängelsestraff för hundratals våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn.

I dag kom hovrättens dom – männen får sänkta fängelsestraff.

Från minst 2001 till 2012, troligen längre, har två bröder, nu 38 och 35 år gamla, manipulerat unga pojkar och en flicka att ha sex med dem.

Barnen fick godis, löfte om att spela datorspel och erbjudande om narkotika.

Den äldre brodern var den som dömdes till hårdast straff.Foto: POLISEN

I december 2017 kom tingsrättens dom mot bröderna – de dömdes  till fjorton års respektive tolv års fängelse. Tillsammans har de enligt åklagaren begått minst 1000 grova våldtäkter mot barn, mer än 500 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

LÄS MER: Bröder döms till fängelse för hundratals våldtäkter

Tingsrätten i Ångermanland dömde även bröderna till att betala skadestånd på 1 750 000 kronor respektive 1 190 000 kronor till fyra pojkar och en flicka.

Nu har hovrätten för nedre Norrland minskat straffen. Den äldre av bröderna får 9 års fängelse och den yngre 7 år.

Hovrätten sänker även skadeståndet som den yngre brodern ska betala till ett av offren. De anser att det inte går att styrka hur många brottstillfällen det rör sig om men  att det rör sig om många. I hovrättens dom står det:

"Med hänsyn till de beviskrav som gäller i brottmål anser hovrätten att det inte är klarlagt att det rört sig om så många tillfällen som målsägande har uppskattat. Antalet styrkta gärningar är därför lägre än vad tingsrätten kommit fram till. Det är inte heller möjligt att med tillräcklig säkerhet fastställa hur många brott det rört sig om i förhållande till var och en av målsägande. Att det rör sig om ett mycket stort antal brott står dock klart."

Hovrätten har därför ändrat tingsrättens dom så att antalet brott inte framgår i beslutet.

Började i Skåne

Under de första åren skedde våldtäkterna i Trelleborg, men fortsatte på en ort i Västernorrland. Barnen – som då hunnit bli tonåringar – hälsade på männen i 20-årsåldern.

Ångermanlands tingsrätt dömde bröderna till fängelsestraff i december.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Bröderna förnekar samtliga våldtäkter förutom en som filmades och användes som bevismaterial mot dem.

Männen har även dömts för grovt barnpornografibrott, vilket de erkänt. På männens hårddisk har man också hittat tusentals bilder och filmer, en stor del grova.

"Bilderna och filmerna visar övergrepp på barn som inte uppnått skolålder", skriver åklagaren i stämningsansökan.  

Domen har väckt viss kritik, flera anser att den är för mild.

Johan Eriksson försvarar domen

Advokaten Johan Eriksson säger i Brottscentralen på Expressen TV att domen är bra och att hovrätten faktiskt riktar kritik mot den tidigare domen i tingsrätten.

– Det här handlar om juridik. Det handlar inte om att brotten som har begåtts är mindre allvarliga, utan om juridik, säger han.

Bland annat eftersom domstolen dömt efter hur lagen såg ut när brotten begicks, inte efter hur det ser ut i dag.

Han uppmanar alla som har synpunkter på domen att först läsa den.

– Som jag ser det har hovrätten tillämpat svensk lag och väldigt noga beskrivit, in i minsta detalj, hur man har kommit fram till det. Och skulle den här domen vara så fel kommer Högsta domstolen att pröva det, säger han.

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag