Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hovexperten: Mary och Frederik tar över

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har under den senaste tiden tagit över allt fler uppdrag i kungahuset. Nu är de snart redo för att över tronen, tror experter.Foto: CPP / POLARIS / CPP / POLARIS POLARIS IMAGES
Vid sin mammas sida. Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary tillsammans med drottning Margrethe i Århus. Även lillebror prins Joachim och hans hustru, prinsessan Marie närvarade.Foto: FLEMMING JEPPESEN/ALLER/MEGA / FLEMMING JEPPESEN/ALLER/MEGA/IBL THE MEGA AGENCY

Kronprinsparet Frederik och Mary har tagit en allt större roll i det danska kungahusets arbetsfördelning.

Det betyder att de nu börjar bli redo att ta över efter drottning Margrethe, tror kungahusexperter.

Men pensionen ligger fortfarande långt framför drottningen.

2018 var ett på många sätt tungt år för medlemmarna i det danska kungahuset som kulminerade med att prins Henrik avled i februari.

Men trots det ser framtiden ljus ut för både drottningen och kungahuset, säger experterna Lars Hovbakke Sørensen och Søren Jakobsen till danska tidningen BT.

Anledningen är att generationsväxlingen har börjat på allvar, en dag kommer drottning Margrethe att lämna över tronen till sonen, kronprins Frederik, och den omåttligt populära kronprinsessan Mary.

– Under prins Henriks sjukdomsperiod överlät drottningen flera viktiga uppdrag till kronprinsparet. Det skötte de fint och nu kan hon se att det finns en ljus framtid med Frederik och Mary, säger Søren Jakobsen.

Mary är populär bland danskarna

Med bakgrund i hur det populära kronprinsparet skötte uppdragen i år antar kungahusexperten att det från och med nu är Frederik och Mary som kommer att representera kungahuset på längre utlandsresor.

Bland annat for hela kronprinsfamiljen till Färöarna, där de gjorde succé när de uppträdde i traditionell folkdräkt.

Kronprinsparet på besök på Färöarna. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Paret på galakonsert 2017.Foto: HBGBILD / MEGA / HBGBILD / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY
Mary och Frederik 2017.Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS DENMARK

Kronprins Frederik har tidigare haft en lite mer tillbakadragen roll, han har uppfattats som förlägen och osäker.

Men 2018 beskrivs som året då han blommade ut och verkligen visade sin karaktär, enligt flera bedömare. Bland annat när han fyllde 50 år och firade det med att bjuda in hela Danmark att springa med honom i loppet Royal Run.

Kronprinsens utveckling och ökade arbetsbörda gör att drottning Margrethe nu allt eftersom kan dra sig tillbaka.

Drottning Margrethe får utlopp för sin kreativitet

Även om drottningen går mot en mer undanskymd roll till förmån för äldste sonen kommer hon inte sitta sysslolös på slottet. En utökad fritid lär ge henne mer tid att få utlopp för sin kreativitet, drottning Margrethe brinner för design och konst och sysslar gärna med handarbeten. 

 

LÄS MER: Drottningens nya jobb - scenograf

 

Bland annat hade drottningen ansvar för scenografin när balettklassikern Nötknäpparen sattes upp på Tivoli tidigare i år.

Men någon pension är det sannolikt inte tal om än på ett tag. Drottning Margrethe, 78, arbetar fortfarande intensivt och tar sitt uppdrag på stort allvar.

Och så lär hon fortsätta.

– De här spekulationerna, om att hon skulle sluta som drottning, de kan man lägga ned. Det kommer aldrig att ske, säger Søren Jakobsen.