Hotfulla ramsor mot judar på demonstration

Publicerad

Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad har orsakat oroligheter världen över. Under fredagen hölls demonstrationer i Malmö – med ramsor där man hotade judar, enligt P4 Malmöhus. 

För ett par dagar sedan berättade USA:s president Donald Trump att man erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, och att man tänker flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Beslutet har orsakat vrede världen över. Flera personer har skadats i samband med de våldsamma protesterna och under fredagen rapporterade AFP att minst en palestinier dödats vid Gazaremsan.

Hotade judar i ramsor

Under fredagen hölls även en demonstration på Möllevångstorget i Malmö. 

Enligt P4 Malmöhus ska cirka 200 personer ha deltagit i demonstrationen, där man bland annat ska ha ropat ut: "Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna."

En annan demonstration hölls på samma plats bara en dag tidigare. Enligt P4 Malmöhus förekom då flera ramsor mot arabiska ledare, som kallades för "smuts" och "mesar" för att de inte agerat hårdare mot Israel.

Man ska även ha sjungit ramsor om att "judarna ska komma ihåg att Muhammeds armé kommer att återvända".

Polisen hade inga patrueller på plats

Enligt P4 Malmöhus så ska polisen inte ha haft några patruller på platsen vare sig på torsdagen eller på fredagen. Det är även oklart om demonstranterna haft något demonstrationstillstånd.

Personer som radiokanalen har pratat med på platsen har hävdat att det var en spontan sammankomst.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag